Súhrn medzinárodného spravodajstva – 23. apríla – 23.30 | Môj názor

24 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Súhrn medzinárodného spravodajstva – 23. apríla – 23.30

LUXEMBURG – Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po ukončení dnešného zasadania Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu uviedol, že európski diplomati rokovali aj o osude Afganistanu po roku 2014, keď túto krajinu opustia vojenské jednotky pod správou Severoatlantickej aliancie (NATO).

PRAHA – Česká vládna Občianska demokratická strana (ODS) vypovedala koaličnú zmluvu s Vecami verejnými (VV). Silu, akú má vláda Petra Nečasa v Poslaneckej snemovne po rozpade klubu VV, otestuje piatkové hlasovanie o dôvere. Po rokovaní výkonnej rady občianskych demokratov to dnes potvrdil premiér Nečas.

PRAHA – Dôvera Čechov v prezidenta, vládu i poslancov je najnižšia za uplynulých dvanásť mesiacov. Václavovi Klausovi dôveruje len 47 percent ľudí, kabinetu Petra Nečasa 16 a Snemovni dokonca iba 12 percent Čechov. Takmer 80 percent ľudí je navyše nespokojných s celkovou politickou situáciou, vyplýva z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM).

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama dnes oznámil nové sankcie voči osobám, ktoré pomáhajú autoritatívnym režimom v Iráne a Sýrii využívať technológie a internet proti disidentom a porušovať tým ľudské práva.

WASHINGTON – Predstavitelia USA popreli dnes tvrdenia Iránu o tom, že jeho experti dekódovali americké bezpilotné lietadlo, ktorého sa zmocnili v decembri, a že dokážu zhotoviť jeho kópiu.

WASHINGTON – Americké ministerstvo obrany zreorganizuje svoje tajné operácie a bude vysielať viac agentov do krajín ako Čína – po desaťročí sústredenia sa na bojové zóny. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP. Do novej tajnej služby Pentagónu nastúpia stovky špeciálne vycvičených príslušníkov, ktorí budú zbierať spravodajské informácie spolu s pracovníkmi CIA.

BERLÍN – Nemecko obnoví úplnú rozvojovú pomoc Mjanmarsku. Nemecký minister pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj Dirk Niebel to oznámil po rozhodnutí Európskej únie, že na rok pozastaví platnosť sankcií uvalených na krajinu. Berlín prisľúbil vo februári pomoc vo výške 6,2 milióna eur a teraz k nim pravdepodobne pridá ešte desať miliónov, dodal minister.

CARACAS – Venezuelský prezident Hugo Chávez prerušil dnes po deviatich dňoch verejné mlčanie, ktoré v jeho krajine vyvolalo dohady, že zomrel počas najnovšej liečby rakoviny na Kube. Chávez oznámil, že do Venezuely sa vráti vo štvrtok, bude však musieť ešte raz cestovať na liečbu na Kubu.

ST. LOUIS – Štyri z popredných svetových botanických inštitúcií pracujú na katalógu, v ktorom sa bude nachádzať každý druh rastliny na svete. Podľa plánov bude tento zoznam, obsahujúci najmenej 400.000 druhov, prístupný bezplatne na internete do roku 2020. Účastníci projektu tvrdia, že najmenej 100.000 rastlinným druhom po celom svete hrozí vyhynutie.

TASR gon

Diskusia je uzavretá.