Obama vyslovil hlbokú sústrasÅ¥ pozostalým zavraždených izraelských tínedžerov | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Obama vyslovil hlbokú sústrasť pozostalým zavraždených izraelských tínedžerov

Washington 30. júna (TASR) – Americký prezident Barack Obama dnes vyjadril úprimnú sústrasÅ¥ pozostalým troch zavraždených izraelských tínedžerov, ktorých telá naÅ¡li dnes na Západnom brehu Jordánu. Informovala o tom agentúra Reuters.
“Spojené Å¡táty čo najostrejÅ¡ie odsudzujú tento nezmyselný akt hrôzy namierený proti nevinným mladíkom,” napísal Biely dom v tlačovom vyhlásení. “Ako otec si nedokážem ani predstaviÅ¥ tú neopísateľnú bolesÅ¥, ktorú teraz musia prežívaÅ¥ rodičia týchto mladých chlapcov,” dodal Obama, ako ho citovala AP.
Izraelská vláda z únosu a vrážd mladíkov viní palestínske islamistické hnutie Hamas. Trojica bola nezvestná od polovice júna.
Obama zároveň vyzval všetky strany, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by mohli ešte vyostriť napätie v oblasti. Prezident dodal, že Spojené štáty už ponúkli svoju pomoc pri hľadaní vinníka zodpovedného za smrť troch obetí aj Izraelu aj Palestíne.
K Obamovi sa dnes pridal aj Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vraždu troch seminaristov nazval “nehanebným činom spáchaným nepriateľmi mieru”. “Úmyselné zabíjanie civilistov sa nedá ničím ospravedlniÅ¥,” napísal v oficiálnom stanovisku hovorca OSN Stephane Dujarric a dodal, že Generálny tajomník vyzýva izraelské aj palestínske úrady, aby spojili sily pri hľadaní vinníkov.
Obete – Gilad Å aer (16), Naftali Fraenkel (16) a Ejal Jifrah (19) – boli Å¡tudentmi židovského náboženského seminára. Zmizli pred viac než dvoma týždňami pri Hebrone. Podľa židovského Å¡tátu má únos na svedomí palestínske islamistické hnutie Hamas, ktoré má svoju mocenskú základňu v pásme Gazy. Hnutie svoju účasÅ¥ na čine nevyvrátilo ani nepotvrdilo.

1 2 20 bel

Diskusia je uzavretá.