USA popreli tvrdenia Iránu o dekódovaní špionážneho lietadla | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

USA popreli tvrdenia Iránu o dekódovaní špionážneho lietadla

Washington 23. apríla (TASR) – Predstavitelia USA popreli dnes tvrdenia Iránu o tom, že jeho experti dekódovali americké bezpilotné lietadlo, ktorého sa zmocnili v decembri, a že dokážu zhotoviť jeho kópiu.
“Nechcem hovoriť o podrobnostiach tohto programu. Myslím si však, že na základe mojich skúseností vám môžem povedať, že mám vážne pochybnosti o tom, že sú schopní urobiť to, čo tvrdia, že urobili,” povedal novinárom americký minister obrany Leon Panetta.
Predstaviteľ iránskych Revolučných gárd v nedeľu vyhlásil, že Irán analyzoval americké špionážne lietadlo a dokáže zostrojiť kópiu stroja vyrobeného za pomoci prísne tajnej technológie.
Generál Amír Alí Hadžizáde pre tlačovú agentúru Fars tiež povedal, že americké bezpilotné lietadlo je teraz vlastníctvom iránskych Revolučných gárd, pričom iránskym expertom sa z neho podarilo získať údaje. Dokázať úspech analýzy podľa neho môžu niektoré informácie, ako je napríklad to, že lietadlo bolo v októbri 2010 na údržbe v Kalifornii a o mesiac neskôr ho presunuli do Kandaháru v Afganistane.
Americké bezpilotné lietadlo typu RQ-170 Sentinel havarovalo v decembri na východe Iránu. USA po počiatočnom váhaní potvrdili jeho stratu. Podľa Washingtonu však Irán bude mať problémy s využitím údajov a technológie, pretože boli prijaté príslušné opatrenia na zníženie hodnoty lietadla.
Zdroj: DPA
3 20 gon

Diskusia je uzavretá.