SDKÚ-DS: Bratislavské krajské predsedníctvo odporučilo Luciu Žitňanskú (2) | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

SDKÚ-DS: Bratislavské krajské predsedníctvo odporučilo Luciu Žitňanskú (2)

Bratislava 23. apríla (TASR) – Bratislavské krajské predsedníctvo SDKÚ-DS sa dnes po vyše štvorhodinovom rokovaní rozhodlo odporučiť delegátom májového kongresu strany podporiť pri voľbe predsedu súčasnú podpredsedníčku Luciu Žitňanskú. Zo šestnástich prítomných členov predsedníctva ju podporilo 13 ľudí, Pavol Frešo získal tri zvyšné hlasy, Viliam Novotný nezískal ani jeden hlas.
“Cením si podporu regionálneho predsedníctva bratislavského kraja. Som tu predsedníčka niekoľko rokov a považujem za normálne a prirodzené sa vo vlastnom regionálnom zväze uchádzať o podporu. Ale platí, že o tom, kto bude predsedom SDKÚ-DS, rozhodnú delegáti kongresu 19. mája,” reagovala pre TASR Žitňanská. “Ale úplne najdôležitejšie je, že toto sú vnútrostranícke záležitosti. My si proste do 19. mája musíme rozhodnúť o novom vedení, musíme urobiť doma poriadok. A devätnástym naozaj musí skončiť toto diskutovanie o vnútorných pomeroch SDKÚ-DS, lebo to nie je podstatné. Podstatné je to, aby sme od dvadsiateho boli schopní pýtať sa Roberta Fica na istoty a ponúkať našim voličom riešenia,” dodala.
Žitňanská na predsedníctve predstavila aj svoju predstavu o budúcich podpredsedoch SDKÚ-DS, ktorými by podľa nej mali byť popri Frešovi a Viliamovi Novotnom, ktorý tiež kandiduje na post lídra SDKÚ-DS, aj Miroslav Beblavý, Martin Fedor, Jozef Mikuš a Ivan Štefanec. “Formulovala som to ako predstavu ľudí, s ktorými počítam, že budú v mojom tíme. Pozícií v Prezídiu je viac. Takže nazvime to, že je to okruh ľudí, s ktorými počítam, že by určite mali byť vo vrcholovom tíme SDKÚ-DS,” vysvetlila. Frešo ako budúcu podpredsedníčku spomenul len Žitňanskú s tým, že rozhodujúce slovo pri voľbe bude mať v konečnom dôsledku aj tak kongres. “Uprednostňujem debatu v rámci regiónov. Keď prejdem všetky regióny, ten tím sa vyskladá. Je zrejmé, že nemôžeme ďaleko prekročiť poslanecký zbor, ktorý máme, ale myslím si, že by bolo férové dať počas tour po Slovensku hlas regiónom, aby sme počuli jednotlivé názory, ako si predstavujú, že budú zastúpení,” povedal Frešo.
“Oceňujem, že tu bolo množstvo členov, ktorí sa vyjadrovali a pýtali sa jednotlivých kandidátov. Z debaty je zrejmé, že strana žije a má záujem o to, zvoliť si správneho predsedu,” dodal Frešo. Na verejnom vypočutí sa totiž zúčastnilo viac ako sto ľudí, hlasovalo však len šestnásť členov predsedníctva. “Beriem to ako hlasovanie členov predsedníctva. Ja mu rozumiem, ale myslím si, že nakoniec rozhodnú delegáti kongresu, respektíve celá členská základňa,” zdôraznil Frešo.
Návrh na zvolanie bratislavskej regionálnej konferencie, na ktorej by sa k voľbe predsedu mohla vyjadriť aj členská základňa strany, predsedníctvo hlasovaním zamietlo.
Predseda Mikuláš Dzurinda opustil priestory bratislavského sídla SDKÚ-DS ešte pred hlasovaním, vyjadrenie pre médiá neposkytol.
Kandidáti na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný sa dnes predstavili na otvorenom krajskom predsedníctve v Bratislave. Začala sa tak séria vypočutí, ktoré majú absolvovať v každom kraji. Predstavia na nich svoj pohľad na budúcnosť strany. Zajtra (23. apríla) sa delegáti stretnú v Prešove, nasledovať budú Košice, Banská Bystrica, Trnava, Trenčín a napokon Nitra. Rozhodnutie krajského predsedníctva má však len odporúčací charakter, lebo delegátov straníckeho kongresu, ktorý rozhodne o novom vedení SDKÚ-DS, volia miestne zväzy.
Napríklad bratislavské Staré mesto sa rozhodlo pre Freša, ktorého zatiaľ podporujú približne tri desiatky zväzov, Petržalka uprednostnila Luciu Žitňanskú. Okrem Petržalky má zatiaľ za sebou približne dve desiatky z piatich stoviek miestnych zväzov SDKÚ-DS. Poslanec Viliam Novotný má podporu najmä na východe Slovenska, podporila ho zatiaľ desiatka zväzov.
V parlamentných voľbách získala najviac preferenčných hlasov Lucia Žitňanská. Oproti jej sto tisícom hlasov získal Frešo len približne dvadsaťtisíc a Novotný ešte o polovicu menej preferenčných “krúžkov”. Frešo však v tejto súvislosti upozornil na to, že Žitňanská bola ako podpredsedníčka strany jedným z ťahúňov kampane, čomu zodpovedal aj počet billboardov a priestor v médiách.
Kongres sa uskutoční 19. mája v Banskej Bystrici. Doterajší šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu. Dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. Podporu pôvodne vyjadril Žitňanskej, keď sa súťaž rozšírila na viacerých kandidátov, prestal sa k nej vyjadrovať.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o druhý a štvrtý odsek, tretí a prvý odsek je doplnený.

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukové záznamy.

df

Diskusia je uzavretá.