SDKÚ-DS: Btarislavské krajské predsedníctvo odporučilo Luciu Žitňanskú | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

SDKÚ-DS: Btarislavské krajské predsedníctvo odporučilo Luciu Žitňanskú

Bratislava 23. apríla (TASR) – Bratislavské krajské predsedníctvo SDKÚ-DS sa po vyše štvorhodinovom rokovaní rozhodlo odporučiť delegátom májového kongresu strany podporiť pri voľbe predsedu súčasnú podpredsedníčku Luciu Žitňanskú. Zo šestnástich prítomných členov predsedníctva ju podporilo 13 ľudí, Pavol Frešo získal tri zvyšné hlasy.
Žitňanská na predsedníctve predstavila aj svoju predstavu o budúcich podpredsedoch SDKÚ-DS, ktorými by podľa nej mali byť popri Frešovi a Viliamovi Novotnom, ktorý tiež kandiduje na post lídra SDKÚ-DS, aj Miroslav Beblavý, Martin Fedor, Jozef Mikuš a Ivan Štefanec. Frešo ako budúcu podpredsedníčku spomenul len Žitňanskú s tým, že rozhodujúce slovo pri voľbe bude mať v konečnom dôsledku aj tak kongres.
Návrh na zvolanie bratislavskej regionálnej konferencie, na ktorej by sa k voľbe predsedu mohla vyjadriť aj členská základňa strany, predsedníctvo hlasovaním zamietlo.
Predseda Mikuláš Dzurinda opustil priestory bratislavského sídla SDKÚ-DS ešte pred hlasovaním, vyjadrenie pre médiá neposkytol.
Kandidáti na predsedu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný sa dnes predstavili na otvorenom krajskom predsedníctve v Bratislave. Začala sa tak séria vypočutí, ktoré majú absolvovať v každom kraji. Predstavia na nich svoj pohľad na budúcnosť strany. Zajtra (23. apríla) sa delegáti stretnú v Prešove, nasledovať budú Košice, Banská Bystrica, Trnava, Trenčín a napokon Nitra. Rozhodnutie krajského predsedníctva má však len odporúčací charakter, lebo delegátov straníckeho kongresu, ktorý rozhodne o novom vedení SDKÚ-DS, volia miestne zväzy.
Napríklad bratislavské Staré mesto sa rozhodlo pre Freša, ktorého zatiaľ podporujú približne tri desiatky zväzov, Petržalka uprednostnila Luciu Žitňanskú. Okrem Petržalky má zatiaľ za sebou približne dve desiatky z piatich stoviek miestnych zväzov SDKÚ-DS. Poslanec Viliam Novotný má podporu najmä na východe Slovenska, podporila ho zatiaľ desiatka zväzov.
V parlamentných voľbách získala najviac preferenčných hlasov Lucia Žitňanská. Oproti jej sto tisícom hlasov získal Frešo len približne dvadsaťtisíc a Novotný ešte o polovicu menej preferenčných “krúžkov”. Frešo však v tejto súvislosti upozornil na to, že Žitňanská bola ako podpredsedníčka strany jedným z ťahúňov kampane, čomu zodpovedal aj počet billboardov a priestor v médiách.
Kongres sa uskutoční 19. mája v Banskej Bystrici. Doterajší šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda 12. marca informoval, že sa nebude na straníckom kongrese uchádzať o post predsedu. Dôvodom je nepriaznivý volebný výsledok jeho politického subjektu. Podporu pôvodne vyjadril Žitňanskej, keď sa súťaž rozšírila na viacerých kandidátov, prestal sa k nej vyjadrovať.

UPOZORNENIE:Správa bude rozšírená.

df

Diskusia je uzavretá.