Denný súhrn domáceho spravodajstva – 23. apríla – 21.00 h | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Denný súhrn domáceho spravodajstva – 23. apríla – 21.00 h

Bratislava – Slovenský prezident Ivan Gašparovič bude 5. a 6. mája hostiť vo Vysokých Tatrách svojich partnerov z Vyšehradskej štvorky. Hovoriť budú o pozíciách svojich štátov, s ktorými pôjdu na májový summit Severoatlantickej aliancie v Chicagu. Venovať sa budú tiež posilneniu regionálnej identity vyšehradského priestoru prostredníctvom rozvoja spolupráce v oblasti cestovného ruchu a prezentácie regiónu navonok. Poslednou z preberaných tém bude  politika Európskej únie voči východnému susedstvu.

Bratislava – Prezident SR Ivan Gašparovič očakáva od novej ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD), že pripraví komplexnú legislatívnu zmenu, ktorá odstráni nekompatibilnosť súčasných zákonov. “Podľa mňa je potrebné urobiť jeden zákon – zákon o zdravotníctve a podľa toho potom postupovať,” zdôraznila hlava štátu po stretnutí so šéfkou rezortu zdravotníctva, zástupcami nemocníc, lekárov a zdravotníckych odborov. Navrhovanú zmenu podporujú aj zástupcovia zdravotníkov a nemocníc. “Navrhujeme, aby šestica zákonov bola nakoniec integrovaná výhľadovo do jedného zákona. Myslíme si, že tieto zákony boli už toľkokrát novelizované a sú natoľko rozporuplné, že nie sú dobré,” potvrdil šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Bratislava – Personálne obsadenie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) by sa malo absolútne zmeniť. Tvrdí to predseda Svetového kongresu Slovákov v zahraničí John A. Vacval. “Peniaze si porozdávali a slovenské organizácie nedostali ani cent. Oni len sľubujú a nerobia nič,” poznamenal dnes Vacval po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Kriticky vníma aj prácu Matice slovenskej. Gašparovič sa pri príležitosti dnešného stretnutia osobitne venoval aj téme mladých Slovákov, ktorí odišli do zahraničia. “Prezident je presvedčený, že treba pracovať aj s mládežou a mladými ľuďmi, najmä v zámorí, kde už ten kontakt s domácim jazykom alebo národnou slovenskou kultúrou je veľmi ojedinelý,” priblížil po stretnutí hovorca prezidenta Marek Trubač.

Bratislava – Premiér Robert Fico oboznámi v utorok 24. apríla počas svojej pracovnej návštevy v Bruseli Európsku komisiu o ekonomických zámeroch vlády SR vrátane krokov v konsolidačnom úsilí. V delegácii bude aj minister financií Peter Kažimír a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Počas jednodňovej pracovnej návštevy sa predseda vlády SR stretne s predsedom Európskej komisie (EK) Josém Manuelom Barrosom, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom, generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom a podpredsedom EK Marošom Šefčovičom.

Bratislava – Avizované bilaterálne stretnutie slovenského a maďarského premiéra Roberta Fica a Viktora Orbána sa uskutoční vo štvrtok 26. apríla vo Varšave. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí (MZV) Boris Gandel s tým, že maďarská strana schôdzku potvrdila. Predsedovia vlád budú mať spoločné rokovanie počas hospodárskeho fóra stredná Európa – Čína. Na neho bolo pozvaných 15 šéfov exekutív regiónu strednej Európy. Hlavným motívom má byť ekonomická spolupráca a spoločný rast zúčastnených krajín.

Košice – Novým generálnym riaditeľom Národného inšpektorátu (NIP) práce je Andrej Gmitter. Do funkcie bol dnes  oficiálne uvedený štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Braňom Ondrušom. Generálneho riaditeľa do funkcie vymenoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Informuje o tom oficiálna stránka NIP.

Bratislava – Na Národnej púti na Devíne, ktorú v nedeľu 29. apríla organizuje Matica slovenská v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), vystúpia popoludní s príhovorom traja predsedovia – predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), premiér Robert Fico (Smer-SD) a predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Pôvodne zvažovaný prejav literáta Drahoslava Machalu do programu púte napokon zaradený nebol. Na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii predsedu Matice slovenskej a BSK to potvrdil predseda MS Marián Tkáč.
- Medializované informácie, podľa ktorých predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) presadil zrušenie plánovaného vystúpenia Drahoslava Machalu na Národnej slávnosti, ktorú Matica slovenská spolu s BSK pripravuje na nedeľu 29. apríla, sa spisovateľa dotkli.

Bratislava – Desiatky eur mesačne môžu stratiť bývalí policajti a vojaci, ktorí odišli do dôchodku a zároveň pracujú. Ako informuje dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN), vláda SR plánuje meniť výsluhové dôchodky. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pripustil, že ich zdaní. “Ak chce niekto pracovať a poberá už výsluhový dôchodok, musí pochopiť, že je aktívny a výsluhový dôchodok je súčasťou jeho príjmu. Bude teda musieť platiť dane zo všetkého, čo zarobí,” povedal pre HN Kaliňák. Zmeny by mali platiť od budúceho roka.

Bratislava – V májových voľbách do Súdnej rady SR bude kandidovať aj bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková, kandidát na podpredsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Igor Burger či známy kritik Štefana Harabina Stanislav Sojka. Kandidátov na osem sudcami volených členov Súdnej rady SR musia sudcovia a sudcovské rady a stavovské organizácie oznámiť dodnes.

Bratislava – Hrozba zatvorenia lôžkového oddelenia a pohotovosti sa netýka iba nemocnice v Malackách. “To je reálny stav v nemocniciach, ktoré nie sú fakultné a univerzitné… V prípade, že nedôjde k riešeniu zo strany štátu, lebo štát a bývalý minister (Ivan Uhliarik, KDH) spôsobil celú túto situáciu, tak my nevylučujeme, že dôjde k rušeniu oddelení a prepúšťaniu nielen sestier, ale aj iných pracovníkov,” priblížil súčasný stav v nemocniciach predseda Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.
- Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) sa dnes k situácii v malackej nemocnici nevedela vyjadriť. “Nemôžem odpovedať za manažéra, lebo ja nemám tušenie o tom, v akom reálnom stave sa nachádza súčasná platová situácia sestier, koľko skutočne potrebujú na navýšenie platov, v akom účtovníckom stave sa nemocnica nachádza… Ja o skutočnom reálnom stave účtovníctva viem všetko len v štátnych zariadeniach,” vysvetlila. Potvrdila však, že nemocnice, o ktorých informácie má, v súčasnosti nie sú v dobrej finančnej kondícii.

Bratislava – Zástupcovia regionálnych neštátnych nemocníc rokovali dnes so súkromnou zdravotnou poisťovňa Dôvera. Dôvodom bolo hľadanie zdrojov na vyššie platy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

Malacky – Nemocničná a. s., ktorá prevádzkuje Nemocnicu v Malackách, dnes upozornila, že posledné kroky Mestského zastupiteľstva Malacky môžu viesť k uzatvoreniu oddelení a prípadne aj ďalšiemu obmedzovaniu jej služieb. Mestské zastupiteľstvo o problémoch nemocnice v Malackách rokovalo vo štvrtok 19. apríla. Zaoberalo sa aj zavedením ambulantných poplatkov a problémami súvisiacimi so mzdami zdravotných sestier. Na zasadnutie bol pozvaný aj riaditeľ Nemocničnej a. s. Peter Kalenčík, z účasti sa však ospravedlnil. Mestské zastupiteľstvo vyzvalo riaditeľa Petra Kalenčíka a predsedu BSK Pavla Freša k činnosti na vyriešenie situácie v nemocnici.

Bratislava – Zvyšovať vzdelanie rómskych detí ich umiestňovaním do internátnych škôl nie je podľa poslanca NR SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Petra Polláka dobrým riešením. Rómskej problematike by podľa neho pomohlo zavedenie systému celodennej výchovy a starostlivosti o rómske deti. “Neskúšajme zlé riešenia, ak sme nevyskúšali tie dobré,” podotkol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Pollák. Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) v súčasnosti pripravuje programové vyhlásenie, ktoré bude základom jej činnosti na najbližšie štyri roky. Myšlienka celodenného vzdelávania rómskych detí by tak podľa Polláka mohla byť jedným z bodov tohto programu. Rovnako ako premiér totiž aj Pollák považuje za základ riešenia rómskej problematiky vyššiu vzdelanosť ich detí.

Bratislava – Počet kandidátov na predsedu SDKÚ-DS stúpa. K podpredsedníčke Lucii Žitňanskej a šéfovi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavlovi Frešovi sa dnes pridal poslanec Viliam Novotný. Svoju kandidatúru oznámil na brífingu v Národnej rade SR. “Cítim podporu z regiónov a budem sa uchádzať o pozíciu predsedu SDKÚ-DS,” povedal. V najbližších dňoch predstaví svoju ponuku a predstavu fungovania strany sympatizantom aj členom. “SDKÚ-DS potrebuje zásadnú zmenu, zmenu lídrov, organizácie a spôsobu robenia politiky,” vyhlásil Novotný. SDKÚ-DS nesmie byť podľa neho mestskou stranou, ale stranou pre všetkých. Poslanec chce návrat k regiónom a odmieta kabinetnú politiku, ktorú strana ostatné dva roky robila.

Bratislava – Tlačová rada SR si v týchto dňoch pripomína desať rokov od svojho založenia. Za ten čas dostala podľa svojej tajomníčky Ivice Ondrejičkovej veľa rôznych podnetov na porušovanie novinárskej etiky, v 153 prípadoch meritórne rozhodla.

Bratislava – Celomestské podujatie Bratislava pre všetkých 2012, ktoré sa skončilo v nedeľu, nevyužilo na návštevu hlavného mesta toľko ľudí ako vlani. Kým minulý rok prilákala tematika svetového šampionátu v ľadovom hokeji asi 150.000 návštevníkov, tento rok zaujala kultúra o 50.000 ľudí menej. “Konkurenciu robil hokej aj futbal,” myslí si hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Bratislava – Okresný súd Bratislava I dnes musel odročiť proces s obžalovaným triom v kauze prepadu herne v Stupave, pri ktorom v roku 2007 zahynul spolumajiteľ zariadenia. Dôvodom dnešného odročenia na 21. mája bolo úmrtie prísediaceho trojčlenného senátu tohto nižšieho súdu.

Pezinok – Výsluch policajného agenta, ktorý je hlavným svedkom v kauze pozemkovej mafie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, sa odkladá na utorok (24.4.). Dôvodom sú črevné problémy obžalovaného Stanislava W., ktorý pre ne neprišiel na pojednávanie. Súd o svojich zdravotných problémoch informoval pol hodinu pred pojednávaním elektronickou poštou. Bez jeho súhlasu nemohlo pojednávanie pokračovať.

Žilina – Odhalením tabule Richtári, starostovia a primátori mesta Žilina dnes na pôde žilinskej radnice začali podujatia pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Žiline ako o meste.

Kremnica – Problémy s parkovaním na Skalke neďaleko Kremnice by mohlo v budúcnosti vyriešiť nové parkovisko. To chce na mestských pozemkoch postaviť súkromná spoločnosť Skalka aréna, s. r. o. Prenájom týchto pozemkov už odsúhlasili aj mestskí poslanci. Či nakoniec nové parkovisko na Skalke vznikne a obe strany sa dohodnú, však bude závisieť aj od nájomnej zmluvy, ktorú mesto teraz musí pripraviť.

Bijacovce – Dokumentárny film 22 hláv – príbeh o odvahe a svedomí dvoch príslušníkov niekdajšieho Zboru národnej bezpečnosti a ďalších 20 odsúdených – si prišlo v nedeľu (22. 4.) do Bijacoviec, okres Levoča, pozrieť niekoľko desiatok obyvateľov. Práve tam sa uskutočnila premiéra spomínaného dokumentu, keďže jeden z hrdinov filmu Pavol Kalinaj sa tam narodil.

vs ed gl

Diskusia je uzavretá.