FINANCIE: Úrokové sadzby v eurozóne sa zrejme ďalej znižovať nebudú | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Úrokové sadzby v eurozóne sa zrejme ďalej znižovať nebudú

New York 23. apríla (TASR) – Šéf nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank, DBB) Jens Weidmann schladil očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) v blízkej budúcnosti ešte viac uvoľní menovú politiku. “Musíme zabezpečiť, aby sme pri riešení jednej krízy nekládli základy ďalšej,” uviedol Weidmann dnes v New Yorku. Upozornil, že menová politika nie je všeliek a že centrálna banka nemá k dispozícii neobmedzené zdroje.
Weidmann varoval pred vedľajšími účinkami nízkych úrokových sadzieb. Výskumy totiž ukazujú, že mimoriadne uvoľnená menová politika vedie k tomu, že investori ignorujú riziko a investujú agresívnejšie. Snaha centrálnych bankárov o vyváženie bezprostredných rizík môže v dlhodobom horizonte spôsobiť ešte väčšie nebezpečenstvá, uviedol Weidmann a poukázal na možnosť nafúknutia nových bublín.
Šéf nemeckej centrálnej banky opäť kritizoval návrh, aby sa banky v krízou zasiahnutých krajinách držali pri živote s podporou peňazí ostaných štátov eurozóny či centrálnej banky. Týmto spôsobom sa totiž privátne riziká prenesú na daňových poplatníkov. “Či sa banky budú zachraňovať peniazmi daňových poplatníkov, o tom by mali výhradne rozhodovať národné parlamenty,” povedal Weidmann k aktuálnej diskusii o tom, či sa majú napríklad španielske banky zachraňovať prostredníctvom stabilizačných mechanizmov.
Informovala o tom agentúra DPA.

3 lom gl

Diskusia je uzavretá.