VÝTVARNÉ UMENIE:Sochár a maliar Štefan Pelikán má v Bratislave výstavnú premiéru | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

VÝTVARNÉ UMENIE:Sochár a maliar Štefan Pelikán má v Bratislave výstavnú premiéru

Bratislava 23. apríla (TASR) – Výber z tvorby akademického sochára Štefana Pelikána pod názvom Tvary a farby života dnes otvorili na Barokovom nádvorí Univerzitnej knižnice v Bratislave. Napriek množstvu autorských prezentácií od roku 1986 na Slovensku i v zahraničí je to jeho prvá samostatná výstava v hlavnom meste SR.
“Sochárska i maliarska tvorba Štefana Pelikána, to sú úprimné umelcove vyznania poznačené sociografickou vernosťou na jednej strane, tvarovou štylizáciou, brilantnou skratkou či náznakovitosťou a úsporným metaforickým stvárnením na strane druhej. Zrozumiteľnosť a výrečnosť sú však predsa len určujúcimi atribútmi krajinárskych celkov, portrétnych štúdií i sochárskych diel. Zanechávajú na jeho tvorbe pečať silnej tvorivej osobnosti a zároveň výsostnej časovej aktuálnosti,” povedal na vernisáži kurátor výstavy Fedor Mikovič.
Podľa neho je Pelikán skromný, pracovitý a pokorný majster dláta a palety, umelec širokého autorského záberu. Svoje tvorivé úsilie rozdelil medzi dominantnú sochársku prácu a maliarsku tvorbu. Pracuje s hlinou, drevom, kameňom, bronzom, mosadzou, meďou, betónom. Maľuje krajinu, portréty, zátišia, venuje sa grafike. V krajinomaľbe prevládajú motívy ľudového prostredia. Potvrdzujú to obrazy Vlkolínec, Liptov, Hrad Strečno, Máje na Orave, Čičmianska družička, kresby kostolíkov v Kožanoch a Tročanoch a iné. Dominujú však portréty slovenských a francúzskych antifašistov z obdobia 2. svetovej vojny.
Výtvarník býva v rodičovskom dome v Lietavskej Lúčke, kde sa v roku 1935 narodil. Odtiaľ chodieval do Teplíc–Šanova na Strednú keramickú školu. Absolvoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe (1956), kde sa mu venovali pedagógovia a umelci, akým bol profesor Jan Lauda, autor náhrobného pamätníka Jana Amosa Komenského v holandskom Naardene, či svetoznámy výtvarník Otakar Španiel, u ktorého sa učil portrétnu tvorbu a medailérstvo.
V mnohých slovenských obciach a mestách vytvoril Pelikán pamätníky, pamätné tabule, krížové cesty, oltáre a iné sakrálne diela, tiež sochy a ďalšie monumentálne umenie v architektúre. Získal viaceré slovenské a francúzske ocenenia. Sú medzi nimi Zlatá medaila Milana Rastislava Štefánika I. stupňa (1990), Plaketa Národného zhromaždenia Francúzskej republiky (2001), ktorú ma ako jediný Slovák. V roku 2009 mu udelili prestížnu Ceny Európskej únie umenia.
Na výstave, ktorá potrvá do 14. mája, sa podieľajú Ministerstvo obrany SR a Veľvyslanectvo Francúzskej republiky v SR.

ep gl

Diskusia je uzavretá.