FILM: Dokument 22 hláv premietli v rodisku jedného z hrdinov filmu | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Dokument 22 hláv premietli v rodisku jedného z hrdinov filmu

Bijacovce 23. apríla (TASR) – Dokumentárny film 22 hláv – príbeh o odvahe a svedomí dvoch príslušníkov niekdajšieho Zboru národnej bezpečnosti a ďalších 20 odsúdených – si prišlo v nedeľu (22. 4.) do Bijacoviec, okres Levoča, pozrieť niekoľko desiatok obyvateľov. Práve tam sa uskutočnila premiéra spomínaného dokumentu, keďže jeden z hrdinov filmu Pavol Kalinaj sa tam narodil.
Filmové dielo, ktoré vytvorili študenti žurnalistiky Katolíckej univerzity v Ružomberku Matúš Demko a Jakub Krška, približuje osudy účastníkov protikomunistického odboja, ktorí boli v 50. rokoch 20. storočia po vykonštruovaných procesoch kruto odsúdení. „Sme radi, že sme dostali možnosť prezentovať tento dokumentárny film v rodisku Pavla Kalinaja,“ konštatoval po skončení premietania Demko.
Dokumentárne dielo 22 hláv približuje osudy príslušníkov ŠtB Černovčana Bernarda Jaška a Pavla Kalinaja, ktorí podľa komunistického režimu zradili vlasť, pretože poskytli informácie tým, ktorých mala Štátna bezpečnosť prenasledovať. Bernard Jaško obsluhoval ďalekopis, kam mu chodili tajné správy z činnosti ŠtB, ktoré boli zamerané najmä proti cirkvi. Rozhodli sa s kolegom Kalinajom, že o týchto skutočnostiach budú informovať aj trnavského pomocného biskupa Michala Buzalku. ŠtB im na to prišla a oboch hrdinov popravila. Popravu vykonali 17. februára 1951 o 4.55 h na nádvorí súdnej väznice v Bratislave. S nimi odsúdili ďalších 20 ľudí celkove na 144 rokov väzenia a nútené práce.
„Bola som nesmierne dojatá, keď som prvýkrát videla tento dokumentárny film. Dokonca som celú noc nemohla spať. Musím priznať, že hoci sa obsah filmu týka našej rodiny, dozvedela som sa veci, o ktorých som ako malé dieťa a neskôr ani ako dospelá nevedela,“ povedala dcéra Pavla Kalinaja Beatrix Smerekovská.
Verejnosť sa nemala nikdy dozvedieť o utajenom súdnom procese, ktorý sa odohral za múrmi Justičného paláca v Bratislave. Až po 60 rokoch sa dostal na svetlo sveta. Po páde komunizmu tento prípad najprv preštudovali historici, a potom sa stal aj námetom pre dokumentárny film mladých Ružomberčanov. „Cieľom filmu je dynamickou formou divákovi prerozprávať málo známy príbeh. Chceme zároveň pôsobiť na súčasnú slovenskú spoločnosť, aby si dostatočne uvedomila, ako neľudský a nespravodlivý režim odstránil tých, ktorí sa proti nemu postavili,“ zdôraznil Demko.
Režisérom dokumentárneho filmu 22 hláv je práve Demko, za kameru sa postavil Jakub Krška, obaja študujú na ružomberskej univerzite. Bonusom diela je aj originálna hudba, ktorú pre film skomponoval nevidiaci študent Ondrej Rosík. „Veríme, že prostredníctvom nášho filmu sa o pravých ľudských hrdinoch dozvie čo najviac ľudí,“ zhodnotil Krška. Film by nevznikol bez finančnej podpory mnohých dobrodincov, medzi inými aj Trnavskej arcidiecézy, Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku či Nadácie svätého archanjela Michala.

aan gl

Diskusia je uzavretá.