Medzi členmi ČESMAD rastie nespokojnosť, žiadajú riešiť situáciu v doprave | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

Medzi členmi ČESMAD rastie nespokojnosť, žiadajú riešiť situáciu v doprave

Bratislava 23. apríla (TASR) – Nespokojnosť medzi dopravcami zo Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia narastá, žiadajú riešiť neúnosnú situáciu v doprave. Trápia ich najmä vysoké ceny nafty, rastúce dane či mýtne poplatky, ktoré dostatočne nezohľadňujú ekologické autá. Dopravcovia navrhujú napríklad zavedenie takzvanej profesionálnej vratky spotrebnej dane.
“Stanovila by sa čiastka zo spotrebnej dane, ktorá by sa profesionálnym dopravcom vracala späť,” opísal návrh pre TASR prezident združenia Pavol Jančovič. Zo zaplatenej spotrebnej dane z minerálnych olejov a palív by tak profesionálni vodiči dostávali buď v týždňových, alebo v mesačných intervaloch nejakú čiastku naspäť.
“Bol by to nástroj na to, aby slovenskí dopravcovia nechodili čerpať pohonné látky do zahraničia. A nemuseli by vyvíjať taký tlak na ceny pri veľkých výkyvoch cien nafty,” priblížil Jančovič. Od roku 2008 totiž podľa jeho slov dochádza k výrazným zmenám cien nafty, stúpajú tiež cestné dane a chýba kompenzácia zo zavedenia mýta v podobe nižších sadzieb pre ekologické autá.
“So situáciou v doprave treba naozaj niečo robiť,” podotkol Jančovič. S novými predstaviteľmi vlády sa však autodopravcovia zatiaľ nestretli. “Býva zvykom stretnúť sa s tromi ministrami, ktorých pôsobenie sa dotýka tejto problematiky, a to ministrami vnútra, financií a dopravy, ktorým vysvetlíme náš pohľad,” doplnil Jančovič. Šéfom rezortov zatiaľ poslali pozvánku a čakajú na stretnutie.

vk gl

Diskusia je uzavretá.