MF SR: Faktúry za informačný systém pre daňovú správu prejdú auditom | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

MF SR: Faktúry za informačný systém pre daňovú správu prejdú auditom

Bratislava 23. apríla (TASR) – Riadiaci výbor projektu jednotného výberu daní, ciel a odvodov UNITAS rozhodol, že bude vykonaná hĺbková analýza a audit všetkých zmluvných vzťahov v rámci implementácie informačného systému KONS. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva financií (MF) SR Petra Pellegriniho totiž rezort dostal pomerne vysoké faktúry. “Nemyslím si, že vieme s istotou povedať, za čo sú tie faktúry a za čo by vôbec ministerstvo financií malo zaplatiť,” povedal dnes po stretnutí výboru Pellegrini. Celkovú výšku faktúr však povedať nevedel.
Rezort financií chce okrem faktúr analyzovať aj všetky plnenia, ktoré boli vykonané. Tak, aby bolo jasné, aké služby boli v rámci zavádzania systému KONS vykonané a za čo má štát ešte platiť. “Musíme analyzovať aj všetky vzniknuté škody, ktoré mohli štátu prípadne vzniknúť, ak uhradil niečo, čo nebolo dodané, alebo nebolo v takej funkcionalite, ako predpisuje zmluva,” konštatoval Pellegrini.
Hĺbkovú analýzu bude vykonávať nezávislá inštitúcia. Podľa tajomníka by to mohla byť nejaká súkromná audítorská spoločnosť. “Na základe toho budeme môcť podnikať ďalšie kroky,” podotkol Pellegrini. Až na základe výsledku kontroly sa riadiaci výbor rozhodne, či bude pokračovať v dokončovaní systému KONS pre daňovú správu. V najbližších dňoch budú mať členovia výboru v rukách aj výsledky kontroly Úradu vlády SR, ktorá skúmala problémy pri implementácii systému KONS.
Podľa poverenej prezidentky Finančnej správy (FS) SR Márie Machovej sa zlepšila situácia aj na samotných daňových úradoch, na ktorých počas minulého týždňa zavádzali systém RDS. “Víkend daňová správy využila na to, aby doplnila kopu údajov, ktoré chýbali v informačnom systéme. Výsledok je taký, že dnes na 98 % správcovia majú k dispozícii svoje subjekty. Dostávame ďalšie a ďalšie údaje, ktoré spracovávame,” povedala dnes Machová.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.

har gl

Diskusia je uzavretá.