ZS. LUKÁČ: Podnikatelia by na čele ÚVO privítali profesionála | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

ZS. LUKÁČ: Podnikatelia by na čele ÚVO privítali profesionála

Bratislava 23. apríla (TASR) – Verejné obstarávanie, jeho celý proces, je prakticky už od prijatia základného zákona o verejnom obstarávaní predmetom kritiky všetkých zúčastnených strán. Kritizuje sa jeho zložitosť, neprehľadnosť, nejednoznačnosť výkladu jednotlivých ustanovení zákona a príslušných usmernení. Preto by podľa slov prezidenta Združenia stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Zsolta Lukáča na čele Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) mal stáť profesionál, ktorý už v danej oblasti aktívne pôsobil alebo pôsobí. Ako povedal pre TASR, podnikatelia by uvítali, keby sa súčasný zákon zmenil, najmä jeho filozofia. Zamestnávatelia sú jedným zo subjektov, ktorým bola daná možnosť navrhnúť na tento post kandidáta.
Špecialistka na verejné obstarávanie Tatiana Behrová v tejto súvislosti pre TASR poznamenala, že základná norma, t.j. zákon o verejnom obstarávaní sa nedočkal po 18 novelách počas 6 rokov svojej platnosti ani úplného znenia. Prvý zákon o verejnom obstarávaní mal 27 paragrafov a 5 príloh, vrátane metodických dokumentov, ďalší 129 paragrafov. Súčasný zákon obsahuje 181 paragrafov a 9 príloh, bez obsahu akejkoľvek metodiky. Ako však poznamenala, samotný zákon nie je tým najpálčivejším problémom, ale katastrofálna je aplikačná prax. Rôzne uhly pohľadu, a tým aj rôzne rozporuplné stanoviská robia z verejného obstarávania mimoriadne komplikovaný proces so značnými ekonomickými dopadmi.
Politické nominácie v minulosti, ako uviedla, sa neosvedčili, a preto aj ona zastáva názor, že na čele úradu by mal byť človek, ktorý bytostne chápe podstatu verejného obstarávania a bude presadzovať odklon od formalizmu k efektívnemu nákupu vo verejnom zaujme. Samozrejmosťou by mala byť skúsenosť a prax so zavádzaním procesov obstarávania do verejných inštitúcií, tvorba procesných dokumentov a metodiky a v neposlednom rade znalosť procesov obstarávania za eurofondy.

pe gl

Diskusia je uzavretá.