FINANCIE: Kurz eura klesol na 1,31 USD/EUR | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Kurz eura klesol na 1,31 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 23. apríla (TASR) – Spoločná európska mena dnes reagovala oslabením na slabé makroekonomické údaje a rastúce obavy zo zmäkčenia úsporných politík v eurozóne. Do centra pozornosti investorov sa dostali prezidentské voľby vo Francúzsku a pád holandskej vlády.
Popoludní sa euro predávalo po 1,3109 USD. Európska centrálna banka (ECB) napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3131 (v piatok: 1,3192) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7616 (0,7580) eura.
Najprv stlačili kurz eura nečakane slabé makroekonomické údaje pod hranicu 1,32 USD/EUR, uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Rainer Sartoris. Veľké sklamanie spôsobil nečakane výrazný pokles indexu nákupných manažérov. Mimoriadne výrazne sa zhoršila nálada v nemeckom priemysle a francúzskom sektore služieb. Ekonómovia Commerzbank očakávajú v druhej polovici roka maximálne len slabé oživenie konjunktúry eurozóny.
Okrem makroekonomických údajov mal negatívny vplyv na kurz eura aj politický vývoj v niektorých krajinách eurozóny. Prieskumy ukazujú, že prezidentské voľby vo Francúzsku zrejme vyhrá socialistický kandidát Francois Hollande. Trh sa obáva, že v prípade víťazstva Hollanda sa bude musieť opäť prerokovať európsky fiškálny pakt, uviedol Sartoris. Navyše, v Holandsku prekvapivo padla vláda pre štrajk namierený proti úspornej politike.
Informovala o tom agentúra DPA.

3 lom gl

Diskusia je uzavretá.