ZVOLEN:Nemocnica má činnosti sestier reštrukturalizovať,čo to znamená neuviedla | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

ZVOLEN:Nemocnica má činnosti sestier reštrukturalizovať,čo to znamená neuviedla

Zvolen 23. apríla (TASR) – K rozsiahlej reštrukturalizácií činností sestier má dôjsť v Nemocnici Zvolen v súvislosti s prijatím novej legislatívnej úpravy, týkajúcej sa ich platov. Pre TASR to uviedla Marta Csergeová, tlačová hovorkyňa spoločnosti AGEL SK, ktorá nemocnicu spravuje. Čo konkrétne tento pojem znamená, ale nespresnila.
Podľa nej zdravotnícke zariadenia skupiny AGEL na Slovensku prijali rozhodnutie, ktorým reagujú na dopady novej legislatívnej úpravy týkajúcej sa platov sestier. “Po hľadaní rôznych alternatív a s dôrazom na minimálne možnosti nájsť vlastné zdroje na vykrytie mzdových nákladov, ktoré sú spojené s platnosťou nového zákona, bude pristúpené k rozsiahlej reštrukturalizácii ich činností v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti,” uvádza sa vo vyhlásení, ktoré spoločnosť zaslala TASR.
Na priamu otázku TASR, či dôjde k prepúšťaniu sestier, alebo k rušeniu vybraných nemocničných oddelení, Csergeová povedala, že k rušeniu oddelení nedôjde.
Ako ale ďalej uviedla, k uvedeným opatreniam boli nútení pristúpiť v záujme zachovania dostupnosti, kontinuity, potrebnej kvality a zachovania existencie zdravotníckych zariadení ako takých. “Riešenie berieme ako dočasné, a tak ako ostatní prevádzkovatelia zdravotníckych zariadení čakáme, že sa nájdu finančné zdroje, ktoré nemocniciam umožnia náklady s navýšením miezd vykryť z navýšených príjmov. Zároveň deklarujeme, že všetky prostriedky, ktoré prípadne budú zdravotnými poisťovňami na vykrytie nákladov spojených s rastom miezd poskytnuté, budú použité výhradne na tento účel,” dodala.
Podľa zdroja z nemocnice riaditeľ dal v uplynulých dňoch sestrám podpísať zmluvy so zvýšením platov len o desať percent. Ak nepodpíšu, má v pláne zrušiť geriatriu a prepustiť všetkých 70 sestier. Rušiť a spájať chce iné oddelenia v areáli nemocnice, z ktorých by vzniklo nové geriatrické oddelenie. Pracovať tam však už nebudú sestry, ktoré sa postavili proti opatreniam riaditeľa, ale tie, ktoré s tým problém nemali, no na geriatrii nikdy predtým nerobili a nemajú na to ani kvalifikáciu.
Nemocnica Zvolen a nemocnica Krupina, ktoré patria pod AGEL SK zamestnávajú dohromady 254 sestier, z toho je 227 sestier pri lôžkach a 27 ambulantných sestier.

jop

Diskusia je uzavretá.