SENICA: Zasaďme cyrilo-metodské lipy pre Záhorie | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

SENICA: Zasaďme cyrilo-metodské lipy pre Záhorie

Senica 23. apríla (TASR) – Dnešná výzva na zasadenie cyrilo-metodských líp pre Záhorie má byť súčasťou pripomienky 1150. výročia príchodu vierozvestcov na územie Slovenska. Apel na vysadenie symbolického stromu Slovanov v každom meste a obci na Záhorí vyšiel dnes zo Senice pri príležitosti Dňa Zeme. Ak by našiel odozvu v každej z obcí, v tomto roku by mohla pribudnúť zhruba stovka líp.
Prvú cyrilo-metodskú lipu dnes vysadili pri senickom Múzeu Ladislava Novomeského. “Lipa ako symbol rastie najmä pri kostoloch a v centrách obcí,” uviedla dnes Ľubica Krištofová, riaditeľka Záhorského osvetového strediska (ZOS) v Senici, ktoré výzvu zastrešuje. Podľa jej slov sa však tento symbolický strom dostal do úzadia a jeho duchovné posolstvo je v súčasnosti potlačené. Výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda je podľa nej vhodným momentom na jeho opätovné pripomenutie. “Máme predstavu, že výsadba v jednotlivých obciach by bola spojená napríklad s omšou alebo iným slávnostným stretnutím obyvateľov,” dodala Krištofová. Najvhodnejším termínom na výsadbu je podľa nej jeseň.
Zo Senice dnes odštartovali aj nultý ročník súťaže Strom Záhoria. Na ZOS môžu Záhoráci posielať svoje tipy na pekné či zaujímavé stromy, o ktorých bude následne prebiehať na internete hlasovanie. Víťazný strom dostane ako výhru finančné prostriedky na ošetrenie.

don ed

Diskusia je uzavretá.