AUTO: Číne hrozí prebytok kapacít v automobilovom priemysle | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

AUTO: Číne hrozí prebytok kapacít v automobilovom priemysle

Peking 23. apríla (TASR) – Počet automobiliek v Číne v rokoch 2009 až 2014 vzrastie zo 120 až takmer na 160. Uviedla to dnes pri príležitosti otvorenia pekinského automobilového veľtrhu poradenská spoločnosť KPMG. O tri roky dosiahne kapacita automobiliek 35 miliónov vozidiel ročne. Znamená to, že v porovnaní s rokom 2009 vzrastie o 117 %.
Vedúci automobilového úseku KPMG Mathieu Meyer povedal, že sa výrobcovia automobilov rozhodli podstúpiť veľké riziko, aby si zabezpečili prítomnosť v krajine.
Nadbytok kapacít je v istom zmysle nevyhnutný preto, aby sa dal uspokojovať kolísajúci dopyt, z ktorého sa dá profitovať. Ale prebytok kapacít okolo 30 % je privysoký.
KPGM konštatuje, že pri súčasnom znížení dopytu na čínskom automobilovom trhu, ktorý je najväčším na svete, a budovaní nových kapacít je nevyhnutná vyššia efektívnosť výrobnej základne.
Tento rok uvedú v Číne do prevádzky linky s ročnou kapacitou asi dva milióny osobných vozidiel.
Nemecký automobilový expert Ferdinand Dudenhöffer poukázal na to, že nadbytok kapacity sa doteraz prejavoval hlavne v domácich čínskych automobilkách, ale teraz sa čoraz viac prenášajú aj do čínskych závodov zahraničných investorov.
Bežné autá sa v Číne už nepredávajú tak ľahko ako rožky. Ziskové marže klesajú. Znižuje sa aj celkový zisk výrobcov s veľkou sériovou produkciou. Podľa Dudenhöffera sa Volkswagenu ešte darilo, ale konkurencia sa predsa len zostruje.
Informovala o tom agentúra DPA.

3 jns vs

Diskusia je uzavretá.