ZDRAVIE: Na zvýšenie platov zdravotných sestier nemá Nemocničná, a. s., peniaze | Môj názor

23 Apríl 2012 ~ Komentáre sú deaktivované

ZDRAVIE: Na zvýšenie platov zdravotných sestier nemá Nemocničná, a. s., peniaze

Bratislava 23. apríla (TASR) – Nemocnica v Malackách, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť 80.000 obyvateľom na Záhorí a v západnej časti Bratislavy, nemá peniaze na zákonné zvýšenie platov zdravotných sestier. “Mesačné náklady by sa nám zvýšili o 60.000 eur, ktoré nemáme ako vykryť. Preto hrozí obmedzenie jej prevádzky, dokonca aj prepúšťanie zamestnancov,” uviedli na dnešnej tlačovej besede zástupcovia nemocnice Radoslav Bardún a Peter Kalenčík.
Obaja vyjadrili počudovanie nad uznesením ostatného zastupiteľstva mesta Malacky, ktorým poslanci zaviazali primátora prerokovať situáciu v nemocnici a nedopustiť, aby zdravotné sestry boli nútené podpisovať nevýhodné dodatky k pracovným zmluvám a zároveň, aby preskúmal opodstatnenosť zavedenia jednoeurového poplatku za odbornú ambulantnú starostlivosť.
Ako uviedol Bardún, 96-percentný majoritný akcionár Nemocničnej, a.s., ktorá spravuje malackú nemocnicu, zdravotnícke zariadenie nemá prostriedky na zvýšenie platov sestier. “Snažíme sa to riešiť dočasnými dodatkami k pracovným zmluvám, aby sme neporušili zákon a zároveň nepoložili nemocnicu. Iné kroky by viedli nemocnicu do konkurzu, alebo by nás donútili krátiť prevádzkové hodiny či zavrieť stratové oddelenia, medzi prvými lôžkové oddelenie a pohotovosť.”
Dodal, že bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik zavádza verejnosť, ak tvrdí, že na zvýšenie platov sestier sú vyčlenené prostriedky v štátnom rozpočte. “Nevieme o tom, že by to bola pravda. Nemôžeme vyčkávať, či dajaké peniaze prídu alebo nie. Dočasný úver si zobrať nemôžeme, lebo sa nedá rátať s akousi formou následného oddlženia. Štát dosiaľ vždy oddlžil len štátne nemocnice, teda tie, ktoré sú v zriaďovateľskej kompetencii ministerstva zdravotníctva. Oblastné nemocnice, ktoré fungujú na náš spôsob, štát nikdy neoddlžoval.”
Podľa riaditeľa Nemocnice v Malackách Petra Kalenčíka dosiaľ neprepustili žiadnu zo 147 zdravotných sestier. “Približne polovica z nich situáciu pochopila a dodatky k zmluvám podpísala. Jedno euro príplatku k ambulantnej starostlivosti sa viaže len na nadštandardné služby, ktoré moderná, rekonštruovaná nemocnica poskytuje. Mesačne by išlo asi o 10.000 eur, čo však náklady na zvyšovanie platov sestier nemôže vykryť.”
Zástupcovia nemocnice sa zhodli na tom, že ak chcú poslanci v malackom zastupiteľstve zabezpečiť zvýšenie platov sestier, potom by privítali, ak by mesto, ako minoritný akcionár, do nemocnice aj investovalo. “Mesto nám však nepomohlo ani vtedy, keď sme od roku 2004 museli trikrát sanovať prevádzkovú stratu,” povedali. Ako príklad vysoko efektívnej spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom uviedli samosprávu Bratislavského kraja, ktorá budovy a pozemky pod nemocnicou vlastní a dala ich do prenájmu na 30 rokov Nemocničnej, a.s. “Od roku 2004 Nemocničná investovala do stavebných úprav 3,6 milióna eur a do prístrojového zariadenia ďalších 8,3 milióna eur. V súčasnosti prebieha ďalšia veľká investícia do nových operačných sál vo výške 2,2 milióna eur. Na investíciách sa podieľa vysokou mierou aj Bratislavský samosprávny kraj,” dodal Bardún a pokračoval: “Ako majoritný akcionár nemocnice nemôžem dopustiť jej neúmerné zadlžovanie. Bol by som rád, keby si to uvedomil aj minoritný akcionár mesto Malacky.”

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

eg vs

Diskusia je uzavretá.