USA požiadali KĽDR o prepustenie dvoch väznených Američanov | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

USA požiadali KĽDR o prepustenie dvoch väznených Američanov

Washington 30. júna (TASR) – Americké ministerstvo zahraničných vecí dnes požiadalo Severnú Kóreu, aby prepustila dvoch občanov USA, ktorí budú podľa oficiálnych médií KĽDR postavené pred súd za spáchanie zločinov proti Å¡tátu.
Hovorkyňa ministerstva Jen Psakiová povedala novinárom, že USA “z humanitárnych záujmov pánov Fowlea a Millera požiadali Severnú Kóreu o ich prepustenie, aby sa mohli vrátiÅ¥ domov”. Informovala o tom agentúra Reuters.
“Dôkazy a ich svedectvá potvrdili podozrenia o ich nepriateľských činoch” uviedla KCNA s tým, že aj keď vyÅ¡etrovanie pokračuje, Američania budú súdení “na základe už potvrdených obvinení”.
KCNA nekonkretizovala, čoho sa Američania dopustili, akým trestom by mohli čeliť ani kedy sa začne proces.
Jeffrey Edward Fowle (56) vstúpil na územie KĽDR 29. apríla. Severokórejské médiá v júni uviedli, že ho vyšetrujú za spáchanie činov, ktoré sú v rozpore s účelom turistickej návštevy. Agentúra AP s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísala, že Fowle sa dopustil priestupku tým, že nechal v hoteli Bibliu. Jeho rodina však tvrdí, že nebol na žiadnej misii.
Dvadsaťštyriročný Matthew Todd Miller pricestoval do KĽDR na turistické víza 10. apríla, ale KCNA 25. apríla informovala, že ich roztrhal ešte na letisku v Pchjongjangu a kričal, že chce požiadať o azyl. Miller pricestoval do KĽDR v čase, keď do Pchjongjangu prichádzal veľký počet západných turistov na maratón alebo jeho sprievodné akcie. Organizátori jeho zájazdu ale tvrdia, že nemal v úmysle zúčastniť sa maratónu.        
1 20 izi žab

Diskusia je uzavretá.