FILM: Kino Lumiére si vo Filmotéke spomenie na režiséra Ivana Balaďu | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Kino Lumiére si vo Filmotéke spomenie na režiséra Ivana Balaďu

Bratislava 30. júna (TASR) – Na nedávno zosnulého slovenského režiséra a scenáristu Ivana Balaďu si v júli spomenie bratislavské Kino Lumiére. Vo Filmotéke – Å tudijnej sále Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorá je dramaturgicky zameraná aj na pripomenutie si diela významných slovenských tvorcov, uvedie jeden z jeho najznámejších a najvýznamnejších filmov Archa bláznů. TASR informovala Simona Nôtová z SFÚ. Å peciálna projekcia snímky sa uskutoční 3. júla o 20.30 h.
Ivan Balaďa (1936) študoval filmovú a televíznu réžiu na pražskej FAMU u Karla Kršku, Václava Wassermana a Karla Zemana. Štúdium ukončil absolventským filmom podľa predlohy Ladislava Mňačka Smrť sa volá Engelchen (1960), ktorý nakrútil v Československej televízii Bratislava. Osudnou pre jeho tvorbu i život sa stala čiernobiela štylizovaná snímka Archa bláznů (1970). Zobrazuje unaveného lekára z ústavu pre duševne chorých, ktorý klesá na úroveň svojich pacientov. Balaďa ju podľa námetu poviedky Antona Pavloviča Čechova Pavilón č. 6 nakrútil ako politické podobenstvo, čo v čase normalizácie malo za následok zákaz tvorivej činnosti vo filme a v televízii. Už výroba snímky bola komunistickou cenzúrou zastavená, film dokončili až po 20 rokoch a verejne ho uviedol až MFF Karlove Vary v roku 1990. K tvorbe televíznych filmov sa Balaďa vrátil až v 80. rokoch. Zomrel 17. júna 2014. Uvedenie Archy bláznů v Lumiéri je poctou režisérovej tvorbe a odvahe.
Å tudijná sála SFÚ – Filmotéka je najmenÅ¡ia kinosála Kina Lumiére, ktorú SFÚ sprístupnil verejnosti tento rok v apríli. Kinosála má 49 miest a nachádza sa v suterénnych priestoroch kina. Jeho dramaturgia sa riadi pravidlami stanovenými Medzinárodnou federáciou filmových archívov (FIAF), ktorej je ústav členom od roku 2001. Filmotéka je výlučne archívneho charakteru a premietajú sa v nej filmy zo slovenských a zahraničných zbierkových fondov SFÚ. Projekcie sa realizujú výhradne z 35-mm kópií.

han ed

Diskusia je uzavretá.