O. MATEJ: Vlaky zadarmo pre Å¡tudentov sú nesystémovým a populistickým krokom | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

O. MATEJ: Vlaky zadarmo pre študentov sú nesystémovým a populistickým krokom

Bratislava 30. júna (TASR) – Zavedenie cestovania vlakom zadarmo pre Å¡tudentov je nesystémovým a populistickým krokom. Myslí si to šéf InÅ¡titútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, ktorý je členom opozičnej SDKÚ-DS a v minulosti radil bývalej premiérke Ivete Radičovej.
Takto zareagoval na pripravované kroky vlády, ktorá chce od 17. novembra zaviesÅ¥ cestovanie pre Å¡tudentov a dôchodcov zadarmo. “Pri dôchodcoch problém nemám,” skonÅ¡tatoval Matej pre TASR. Keby vÅ¡ak malo byÅ¥ takéto opatrenie spravodlivé, malo by sa podľa neho zaoberaÅ¥ celou verejnou dopravou, čiže aj autobusovou a mestskou hromadnou. Takto to totiž bude nespravodlivé voči tým, ktorí nemajú možnosÅ¥ cestovaÅ¥ vlakmi.
Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného (VÚD) v Žiline nechcel hodnotiÅ¥ ekonomický či sociálny rozmer týchto opatrení. Z dopravného pohľadu to vÅ¡ak podľa neho môže znamenaÅ¥ nárast cestujúcich vo vlakoch. “Z tohto pohľadu to hodnotím pozitívne,” skonÅ¡tatoval Palčák pre TASR. Počet cestujúcich vo vlakoch totiž klesá a napríklad v roku 2012 premávali podľa neho vlaky obsadené v priemere na necelých 40 %.

vk pop

Diskusia je uzavretá.