DOPRAVA: Okrem lacných lístkov a cestovania zadarmo sa má zvýšiÅ¥ aj počet vlakov | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

DOPRAVA: Okrem lacných lístkov a cestovania zadarmo sa má zvýšiť aj počet vlakov

Bratislava 30. júna (TASR) – Počet vlakov, ktoré premávajú po slovenských koľajniciach, by sa mal zvýšiÅ¥. Také sú plány ministerstva dopravy, ktoré aktuálne chystá od 17. novembra cestovanie zadarmo pre Å¡tudentov a dôchodcov. Od januára 2015 sa má zase zvýšiÅ¥ zľava pre pracujúcich za lístky na 50 %. Nárast počtu vlakov tak má prísÅ¥ ruka v ruke s týmito úpravami.
“Naším cieľom je nielen znížiÅ¥ náklady na cestovanie pre spomínané skupiny obyvateľov, ale aj zvýšiÅ¥ počet vlakov, ktoré dnes po Slovensku jazdia,” uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.
Zlacnením lístkov pre zamestnaných či zavedením cestovania zadarmo pre Å¡tudentov a dôchodcov sa dá očakávaÅ¥, že stúpne počet cestujúcich vo vlakoch najmä v určité dni a časy. Pridávanie nových vlakov vÅ¡ak má prísÅ¥ predovÅ¡etkým od pravidelnej decembrovej úpravy cestovných poriadkov. “Nový grafikon sa každý rok zavádza v polovičke decembra, nepredpokladáme výrazné posilňovanie vlakov pred pravidelnou úpravou grafikonu,” doplnil Kóňa.
Koľko budú tieto opatrenia stáť, vÅ¡ak rezort zatiaľ vyčísliÅ¥ nevie. “Presnú sumu bude možné určiÅ¥ až po tom, ako sa definitívne uzavrú rokovania s jednotlivými dopravcami,” doplnil Kóňa.
Na rok 2014 je pritom zo štátnej pokladnice určené pre Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) a RegioJet spolu 205 miliónov eur na zabezpečenie vlakovej dopravy po Slovensku. Rovnaká suma išla dopravcom aj rok predtým. Napríklad štátna ZSSK skončila vlani v strate 7,2 milióna eur.
Ministerstvo dopravy tiež momentálne nevie opísať presné technické riešenie cestovania zadarmo pre študentov a dôchodcov. Predpokladá, že si cestujúci budú musieť vybaviť preukaz, na ktorý budú môcť takto jazdiť.
Úprava cestovného sa pritom bude týkať tých vlakov, ktoré si štát objednáva a financuje vo verejnom záujme. Takže osobných, regionálnych vlakov a rýchlikov. InterCity (IC) vlaky už premávajú na komerčnom základe bez dotácie od štátu, pre nich novinky platiť nebudú.
Ministerstvo tvrdí, že zmeny, ktoré chce zaviesť, nebudú mať vplyv na modernizačný proces na železniciach. To znamená ani na nákup nových vlakov či na modernizáciu tratí.
Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov a zavedenie 50-% zliav pre cestujúcich do práce je súčasťou balíčka opatrení, ktoré v sobotu 28. júna predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD). Tieto kroky vlády majú zlepšiť životnú úroveň ľudí.

vk pop

Diskusia je uzavretá.