MFSR: Slovensko vlani konsolidovalo viac, ako požadovali fiÅ¡kálne pravidlá EÚ | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

MFSR: Slovensko vlani konsolidovalo viac, ako požadovali fiškálne pravidlá EÚ

Bratislava 30. júna (TASR) – Slovensko v minulom roku postupovalo k svojmu strednodobému rozpočtovému cieľu 0,5-% deficitu a nedochádzalo k výraznej odchýlke od požiadaviek fiÅ¡kálneho kompaktu. V prvej hodnotiacej správe plnenia nových európskych rozpočtových pravidiel to konÅ¡tatuje Ministerstvo financií (MF) SR.
“Konsolidačné úsilie bolo výrazne vyÅ¡Å¡ie, než požadoval fiÅ¡kálny kompakt a nedoÅ¡lo tak k odchýlke od konvergenčnej cesty k strednodobému cieľu. Vývoj očistených výdavkov bol tiež v súlade s výdavkovým pravidlom,” zdôrazňuje rezort.
Na Slovensko sa podľa podpísanej fiškálnej dohody vzťahuje pravidlo tzv. vyrovnaného štrukturálneho rozpočtu, podľa ktorého by mal štrukturálny schodok verejnej správy dosiahnuť hodnotu maximálne 0,5 % HDP, alebo k tomuto cieľu v strednodobom horizonte smerovať.
V roku 2013 dosahoval Å¡trukturálny deficit 2 % HDP a bol tak o 1,5 percentuálneho bodu (p.b.) vyšší ako strednodobý cieľ. Slovensko sa v programe stability zaviazalo Bruselu dosiahnuÅ¥ tento cieľ do roku 2017. Ministerstvo zdôrazňuje, že znižovanie deficitu v roku 2013 výrazne presiahlo požadované konsolidačné úsilie. “Å trukturálny schodok klesol o 2 % HDP, z 3,9 % na 2,0 % HDP, čo predstavovalo jedno z najväčších ročných ozdravení verejných financií od vstupu Slovenska do Európskej únie,” konÅ¡tatuje v správe.
Aktuálne vyhodnotenie vychádza z notifikácie dlhu a deficitu Eurostatom, zverejnenej 23. apríla 2014, ako aj jarnej ekonomickej prognózy Európskej komisie (EK).

vjo

Diskusia je uzavretá.