Bratislavská teplárenská prehrala 11-ročný spor,Pente zaplatí vyÅ¡e 26,3 mil. eur | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Bratislavská teplárenská prehrala 11-ročný spor,Pente zaplatí vyše 26,3 mil. eur

Bratislava 30. júna (TASR) – Štátna spoločnosť Bratislavská teplárenská (BAT), a. s., prehrala 11 rokov trvajúci súdny spor o odbere tepla so spoločnosťou Paroplyn Holdings Limited so sídlom na Cypre, za ktorou stojí investičná skupina Penta. Krajský súd v Bratislave dnes potvrdil rozsudok prvostupňového súdu z roku 2011 a rozhodol, že tepláreň musí Pente zaplatiť viac ako 26,3 milióna eur.
“Penta je ochotná rieÅ¡iÅ¥ zaplatenie pohľadávky voči BAT aj mimosúdne, napríklad formou splátkového kalendára tak, aby zaplatenie žalovanej sumy neohrozilo prevádzku BAT,” reagoval hovorca skupiny Martin Danko.
Tepláreň sa v súvislosti s rozsudkom plánuje obrátiÅ¥ na Fond národného majetku (FNM) SR, ktorý je jej 100-% akcionárom, s návrhmi rieÅ¡enia. “SpoločnosÅ¥ BAT nedisponuje takým veľkým objemom finančných prostriedkov, aby ich mohla uhradiÅ¥ zo svojej výrobno-obchodnej činnosti,” uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková s tým, že spoločnosÅ¥ využije vÅ¡etky dostupné legislatívne kroky. Voči rozsudku nie je možné odvolanie.
Predmetom sporu bola zmluva o povinnom odbere tepla z bratislavského paroplynu. Zmluvu podpísali v roku 1999 štátne spoločnosti Paroplynový cyklus (PPC) a jej majoritný akcionár – Západoslovenské energetické závody (ZEZ). Projekt paroplynu bol financovaný z dlhodobého 15-ročného úveru od Európskej investičnej banky vo výške takmer 51 miliónov eur. Zmyslom kontraktu s BAT bolo garantovať platobnú schopnosť PPC splácať poskytnutý úver, za ktorý poskytol garanciu štát.
Zmluva bola založená na princípe “take or pay”, to znamená, že závody museli platiÅ¥ za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od paroplynu neodobrali. SpoločnosÅ¥ BAT ju zdedila po rozdelení ZEZ v roku 2001. Teplárni sa kontrakt od začiatku nepáčil, pretože mala vlastné výrobné zdroje, ktorými bola podľa vlastných slov schopná nahradiÅ¥ produkciu tepla v potrebnom rozsahu. Argumentovala tiež klesajúcou spotrebou tepla z dôvodu úsporných opatrení na strane zákazníkov.
Penta sa dostala do bratislavského paroplynu vďaka privatizácii v roku 2004. V privatizačnej zmluve sa zaviazala pristúpiÅ¥ k úprave podmienok zmluvy s BAT, k čomu doÅ¡lo uzatvorením novej zmluvy s teplárňou v roku 2006. “Od roku 2006 až do konca roku 2013 bola medzi PPC a BAT uzatvorená nová zmluva, ktorej plnenie a platnosÅ¥ nebola žiadnou zo zmluvných strán spochybnená,” priblížil Danko.
Spory zmluvných strán o poplatky za neodber, ktoré sa začali neplatením faktúr v roku 2000, však neboli vyriešené. BAT odmietla zaplatiť žalovanú sumu vo výške viac ako 9 miliónov eur, a tak dlžná suma postupne narástla až na súčasných vyše 26,3 milióna eur. Platnosť zmluvy vypršala koncom minulého roka. Penta sa bratislavský paroplynový cyklus rozhodla predať s odôvodnením, že už nechce nateraz podnikať v energetike. Zostávajúcu časť úveru skupina vyplatila ešte v roku 2007, čím došlo aj k vyviazaniu povinností štátu a zániku štátnej záruky za tento úver.

kve pop

Diskusia je uzavretá.