PLYN: Aj Å kótsko má zásoby bridlicového plynu, oproti Anglicku sú vÅ¡ak nízke | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

PLYN: Aj Škótsko má zásoby bridlicového plynu, oproti Anglicku sú však nízke

Londýn 30. júna (TASR) – Å kótsko, kde sa v polovici septembra tohto roka bude konaÅ¥ referendum o nezávislosti, by mohlo maÅ¥ zásoby bridlicového plynu, ktoré by vykryli celkové britské potreby v oblasti plynu na viac než 30 rokov. Ukázala to najnovÅ¡ia správa o výsledkoch geologického prieskumu inÅ¡titútu British Geological Survey, ktorú zverejnila britská vláda. Informovala o tom agentúra Reuters.
V porovnaní s Anglickom sú však odhadované zásoby na úrovni 80 biliónov kubických stôp (1 kubická stopa = 0,028 m3) nízke. Z celkového britského potenciálu predstavujú asi len 6 %. Zvyšok rezerv sa nachádza väčšinou v regióne Bowland na severe Anglicka. Správa, už tretia, ktorá sa zameriava na oblasti s vysokým produkčným potenciálom, zároveň uvádza, že spomínaná škótska oblasť Midland Valley, ktorá zahrňuje aj Glasgow a Edinburgh, obsahuje okrem plynu aj približne 6 miliárd barelov bridlicovej ropy (1 barel = 159 litrov).
Britský minister energetiky Michael Fallon v súvislosti s výsledkami prieskumu poukázal na dôležitosÅ¥ zotrvania Å kótska v Británii. “Len v prípade zotrvania Británie v jej dneÅ¡nej podobe bude možné prilákaÅ¥ dostatok investícií do nových energetických zdrojov a udržaÅ¥ pozíciu Británie ako jedného z najväčších svetových energetických centier,” povedal. Rezervy sú totiž jedna vec a ich vyÅ¥ažiteľnosÅ¥ druhá.
Británia má záujem o rozvoj produkcie bridlicového plynu s cieľom obmedziť momentálne rastúcu závislosť od dovozu energií. Zároveň chce zvýšiť daňové príjmy z produkcie ropy a plynu, keďže ložiská v Severnom mori sa postupne vyčerpávajú.
Tri správy o nekonvenčných zdrojoch ropy a plynu ukázali, že celkový britský potenciál dosahuje zhruba 1,41 trilióna kubických stôp bridlicového plynu. Sú to však len odhady, ktoré ešte musia potvrdiť ďalšie prieskumné vrty.

1 dan pop

Diskusia je uzavretá.