NR SR: A. Hlina chce znížiÅ¥ DPH na základné potraviny v čerstvom stave na 10 % | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

NR SR: A. Hlina chce znížiť DPH na základné potraviny v čerstvom stave na 10 %

Bratislava 30. júna (TASR) – Daň z pridanej hodnoty (DPH) by mala byť podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Alojza Hlinu pri základných potravinách v čerstvom, čiže nespracovanom stave, na úrovni 10 %. Oproti súčasným 20 % by tak podľa neho mala klesnúť o polovicu. Takúto novinku sa Hlina pokúsi presadiť v parlamente už tento štvrtok (3. 7.), keď sa bude diskutovať o novele zákona o DPH.
Hlina chce na rokovanie pléna priniesÅ¥ svoj pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorý bude v takomto duchu. “V prípade, že by tento pozmeňujúci návrh nepreÅ¡iel, pripravíme aj novelu zákona v tomto znení, ktorá bude predložená na ďalÅ¡iu schôdzu,” avizoval Hlina na dneÅ¡nej tlačovej konferencii v NR SR.
Keďže sa podľa neho upraví sadzba dane len na základné potraviny v čerstvom stave, dopad na rozpočet nebude “bolestivý”. Zároveň očakáva, že tým aj reálne klesne cena potravín, keďže tie sú v priamom konkurenčnom boji. “Urobíme vÅ¡etko preto, aby sme Smer-SD dokopali k tomu, že bude musieÅ¥ túto zmenu prijaÅ¥,” zdôraznil Hlina.
Zároveň chce pripraviť aj zmenu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú plánuje predložiť na najbližšiu septembrovú schôdzu. V nej by chcel upraviť poplatok, ktorý sa týka malého konkurzu alebo osobného bankrotu. Ten je momentálne podľa poslanca vo výške 650 eur a slúži ako preddavok na odmenu pre správcu. Práve toto robí podľa Hlinu inštitút osobného bankrotu nefunkčným. Pretože ľudia, ktorí chcú bankrot vyhlásiť, nemajú často ani na chlieb a nie na 650-eurový preddavok.
Ako presne by sa mal poplatok upraviÅ¥, zatiaľ analyzuje. Zrejme navrhne odsunutie jeho splatnosti, aby ho nebolo potrebné uhrádzaÅ¥ vopred. Hlina argumentoval napríklad tým, že kým na Slovensku bolo vlani 350 osobných bankrotov, v Českej republike ich bolo 19.000. “Toto číslo jasne hovorí, že niekde sa stala chyba,” skonÅ¡tatoval.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

vk pop

Diskusia je uzavretá.