FINANCIE: VÅ¡etky samosprávne kraje presúvajú účty do Å tátnej pokladnice | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Všetky samosprávne kraje presúvajú účty do Štátnej pokladnice

Bratislava 30. júna (TASR) – VÅ¡etky samosprávne kraje budú od 1. júla tohto roka zapojené do systému Å tátnej pokladnice. Zdroje Vyšších územných celkov (VÚC) sa z komerčných bánk presúvajú do Å tátnej pokladnice na základe novely zákona o Štátnej pokladnici, ktorá je účinná od júna minulého roka. Kraje mali rok na to, aby túto úlohu splnili. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu financií.
Košický, Nitriansky a Banskobystrický samosprávny kraj vrátane organizácií v ich zriaďovateľskej pôsobnosti mali zdroje na účtoch v Štátnej pokladnici už pred prijatím predmetnej novely zákona. Ako informovalo Ministerstvo financií (MF) SR, v súvislosti s presunom zvyšných krajov do systému sa očakávajú úspory poplatkov za bankové služby, ako aj ďalšie možné úspory súvisiace s prevádzkou technickej infraštruktúry.
ZvyÅ¡ovanie počtu klientov Å tátnej pokladnice je v súlade s dlhodobou stratégiou MF SR, ktorej cieľom je zabezpečiÅ¥ pre Å¡tát dostatočnú likviditu. “Dodatočný objem zdrojov na účtoch samosprávnych krajov môže Å¡tát využiÅ¥ na priebežné krytie schodku Å¡tátneho rozpočtu a Å¡tátneho dlhu. Tým sa znižuje tlak na obsluhu Å¡tátneho dlhu a zlepÅ¡uje celková pozícia Slovenskej republiky pri predaji Å¡tátnych dlhopisov,” priblížilo ministerstvo.
Celkovo je  možné podľa MF SR očakávaÅ¥ nárast zdrojov v systéme Å¡tátnej pokladnice o zhruba 80 miliónov eur. “Tieto zdroje budú zhodnocované Å¡tandardným spôsobom,” uviedlo ministerstvo.
Štátna pokladnica poskytuje pre svojich klientov platobné služby porovnateľné so službami, ktoré dnes poskytujú komerčné banky, nakoľko je účastníkom rovnakých národných, ako aj nadnárodných platobných systémov.
V súvislosti s pripojením do systému Štátnej pokladnice získali samosprávne kraje možnosť využívať ďalšie funkcionality systémov riadenia verejných financií, ktoré im umožňujú efektívne riadiť svoje finančné toky a spravovať rozpočet nimi zriadených organizácií. Prostredníctvom aplikácie platobného portálu Štátnej pokladnice bola pre VÚC sprístupnená funkcionalita umožňujúca automatizované posielanie platobných príkazov a preberanie výpisov do ekonomických a mzdových systémov VÚC, ako aj generovanie rôznych reportov slúžiacich pre priebežné monitorovanie pohybov a zostatkov na účtoch organizácií kraja.

mst pop

Diskusia je uzavretá.