FINANCIE: Až 82 % Slovákov nevie zvoliÅ¥ najbezpečnejÅ¡ie bankové heslo | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Až 82 % Slovákov nevie zvoliť najbezpečnejšie bankové heslo

Bratislava 30. júna (TASR) – Osem z desiatich ľudí nevie, ako má vyzeraÅ¥ naozaj dobré heslo. Skoro tretina ľudí bez problémov požičia platobnú kartu. Toto sú niektoré z najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri správe svojich peňazí. Odhalil to prvý online kvíz s názvom Test e-Sebaobrany, ktorý od mája do júna tohto roka uskutočnila Sberbank Slovensko. Zúčastnilo sa ho 1176 respondentov.
V období letných dovoleniek v zahraničí môžu byť občania vystavení väčším rizikám, že ich podvodníci oberú o peniaze a ani o tom nemusia vedieť. A to aj vďaka chybám, ktoré robia pri správe svojich peňazí. Kvíz banky totiž ukázal, že 82 % respondentov nevie zvoliť najbezpečnejšie heslo. Najhoršie dopadli v tejto otázke respondenti vo veku od 25 do 34 rokov. Naopak najmenší problém s bezpečnosťou hesla majú ľudia vo veku 45 až 60 rokov.
V dneÅ¡nej dobe ľudia čoraz častejÅ¡ie využívajú aj mobilné aplikácie. Ukázalo sa, že 53 % respondentov považuje sÅ¥ahovanú mobilnú aplikáciu za bezpečnú, ak je z oficiálneho obchodu. “Odporúčame ľuďom, aby si sÅ¥ahovali aplikácie z oficiálnych obchodov, lebo sú naozaj bezpečnejÅ¡ie,” skonÅ¡tatoval analytik spoločnosti Eset Róbert Lipovský.
Banka sa v kvíze zamerala aj na metódy, ktorými podvodníci vedia “vybieliÅ¥”účty klientov. “Dobrá správa je, že len 32 % ľudí nevie, čo je skimming ako forma krádeže peňazí,” priblížil expert Sberbank Slovensko na správanie sa klientov Filip Vítek. Zároveň upozornil, že ľudia by si mali daÅ¥ pozor na podvodné praktiky zlodejov najmä počas dovoleniek v zahraničí. “Skimming ako krádež údajov na nejakom čítacom zariadení, či už je to bankomat alebo POS terminál, je práve najnebezpečnejší na miestach, kam človek nechodí pravidelne, pretože nepozná ako miesto Å¡tandardne vyzerá,” upozornil Vítek.
Kvíz tiež ukázal, že 28 % ľudí požičiava platobnú kartu blízkym, či známym. V tejto otázke najhorÅ¡ie skončili respondenti vo veku 15 až 24 rokov. “Treba si dávaÅ¥ pozor na to, že keď odovzdávame platobnú kartu niekomu inému, tak môže s ňou narábaÅ¥ iným spôsobom, ako sme zvyknutí,” podotkol Vítek.
Ľudia robia chyby aj pri používaní hesiel. Z kvízu vyplýva, že 22 % ľudí používa jedno heslo pre viacero služieb, alebo používajú pri prihlasovaní do internetbankingu to isté heslo, ktoré im zaslala banka. “Je to veľmi zlý nápad, lebo akonáhle bude kompromitovaná iba jedna z týchto služieb, tak útočník získa prístup ku vÅ¡etkým ostatným,” podotkol Lipovský.
Podľa Víteka je však dobrou správou to, že až 98 % Slovákov vie, čo je bezkontaktná platobná karta, 98 % ľudí vie, čo robiť, ak dostanú podozrivý e-mail a 97 % ľudí vie, že banky nežiadajú od klientov dôverné informácie cez e-mail.

mst jk

Diskusia je uzavretá.