FILM: Režisér, herec a producent Sydney Pollack by sa dožil 80 rokov | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Režisér, herec a producent Sydney Pollack by sa dožil 80 rokov

Lafayette/Bratislava 30. júna (TASR) – V utorok 1. júla uplynie 80 rokov od narodenia amerického režiséra, herca a producenta Sydneyho Pollacka, ktorý skonal v roku 2008.
Sydney Pollack prišiel na svet 1. júla 1934 v Lafayette, (Indiana, USA) v rodine ruských prisťahovalcov. Ako 17-ročný odišiel do New Yorku (USA), kde absolvoval štúdium herectva na známej hereckej škole Neighborhood Playhouse, ktorú navštevovali aj Steve McQueen a Gregory Peck. Ako herec začal na Broadwayi. Jeho plodnú režisérsku kariéru odštartovalo v 60. rokoch minulého storočia nakrúcanie televíznych seriálov; v tom istom období debutoval aj ako filmový herec.
V Hollywoode si ho ako prvý všimol Burt Lancaster, ktorý mu dohodil prvé režisérske projekty. V roku 1982 nakrútil mimoriadne úspešnú komédiu Tootsie, v ktorej sa Dustin Hoffman snaží v prestrojení za ženu získať filmovú úlohu. Film Spomienky na Afriku (Out of Africa, 1985) s Robertom Redfordom, Meryl Streepovou a Klausom Mariom Brandauerom získal sedem Oscarov vrátane ceny za najlepší film a réžiu.
Za tento úspech bol Pollack odmenený ambicióznym projektom Havana (1990). Išlo o ľúbostnú romancu na pozadí kubánskej revolúcie s Robertom Redfordom v hlavnej úlohe. Kritici však pochovali všetky nádeje: Film označili za nevydarený remake Casablanky. Z porážky sa Pollack spamätal v roku 1993, kriminálny thriller The Firm (Firma) s Tomom Cruisom bol celosvetovým úspechom.
Sydney Pollack nakrúcal svoje filmy s veľkými prestávkami a so striedavým úspechom. V roku 1995 sa odhodlal na remake klasiky Billyho Wildera Sabrina, ten sa stal prepadákom a Pollack prestal dostávať ponuky na ďalšie filmy. Nedal sa však odstaviť na vedľajšiu koľaj. Naďalej bol studnicou myšlienok pre úspešné projekty a tiež hercom, ktorý bez problémov dokáže hrať samého seba. Naposledy si po dlhšej prestávke zarežíroval v roku 2005, keď nakrútil thriller The Interpreter (Tlmočníčka) a dokumentárny film s názvom Sketches of Frank Gehry (Skice Franka Gehryho) o živote a diele svojho priateľa, slávneho architekta. V úlohe herca sa na striebornom plátne naposledy objavil v thrilleri Michael Clayton (2007), na ktorom sa podieľal aj ako producent, a v komédii Made of Honor (Ako ukradnúť nevestu, 2008).
Ako producent sa angažoval aj v nezávislej kinematografii, s kolegom Anthonym Minghellom založil spoločnosť Mirage Enterprises. Nakrútil viacero filmov s politickou tematikou. Medzi najznámejšie patria Three Days of the Condor (Tri dni kondora, 1975) s Robertom Redfordom a Tlmočníčka (2005). Pre chorobu sa 73-ročný tvorca stiahol z filmového projektu o prezidentských voľbách z roku 2000 pre káblovú televíziu HBO.
Pollack bol ironickým intelektuálom, akých v hollywoodskej továrni na sny ovládanej komerciou nie je veľa. Zomrel 26. mája 2008 vo veku 73 rokov.

20 sar

Diskusia je uzavretá.