FINANCIE: Pred 70 rokmi sa 1. júla začala konferencia v Bretton Woods | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Pred 70 rokmi sa 1. júla začala konferencia v Bretton Woods

Washington 30. júna (TASR) – V utorok 1. júla uplynie 70 rokov od začiatku konferencie, na ktorej zástupcovia 44 krajín v americkej obci Bretton Woods položili základy globálneho finančného a hospodárskeho systému po 2. svetovej vojne.
Konferencia sa konala od 1. do 22. júla v hoteli v rekreačnej oblasti Bretton Woods v štáte New Hampshire. Politici a ekonómovia sa dohodli na vytvorení Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB). Účastníci súhlasili s tým, že po vojne budú existovať pevné výmenné kurzy medzi menami účastníckych štátov a dominantnou menou v systéme sa stane americký dolár.
Po vyše roku sa dohoda z Bretton Woods spečatila podpismi predstaviteľov zakladajúcich účastníckych štátov.
Ciele konferencie načrtol americký prezident Franklin D. Roosevelt. Slobodný obchod a stabilné výmenné kurzy mali svet vyviesť z ekonomickej biedy. Presadzovanie týchto cieľov malo byť hlavným zmyslom existencie MMF a Svetovej banky.
Pri spätnom pohľade vyzerá všetko jednoduché. Avšak v Bretton Woods išlo v skutočnosti o ostrý mocenský súboj medzi spojencami. Na jednej strane stáli Spojené štáty, na druhej Veľká Británia. Záujmy Británie obhajoval ekonóm John Maynard Keynes, poradca ministerstva financií, ktorý presadzoval zrušenie zlatého štandardu a vytvorenie inštitúcie, ktorá by mala funkciu svetovej centrálnej banky a vlastnú menu.
Šéf amerického tímu Harry Dexter White tlačil do centrálnej pozície dolár, ktorý bol už roky spojený s cenou zlata. Američania sa presadili. Iné meny boli potom pevne napojené na dolár. Američania sa zaviazali, že prebytočné doláre budú ostatným krajinám na požiadanie vymieňať za zlato.
Americký a britský systém mali rozdielne podstaty. Keynes chcel priviesť krajiny k tomu, aby revalvácie a devalvácie národnej meny udržovali svoje platobné bilancie v rovnováhe. Whiteov plán, ktorého krajina bola exportnou veľmocou, smeroval k tomu, že importné štáty mali samy rozhodovať o svojej mene. MMF mal podporovať nevyhnutné korektúry a strážiť ich.
Výsledkom amerického víťazstva v Bretton Woods bolo vytvorenie skostnateného systému, ktorý nedokázal držať krok so svetom, ktorý sa rýchlo menil. Kým krajiny ako Nemecko rýchlo zvyšovali export, americká platobná bilancia sa prepadla do hlbokého deficitu. Američania poskytovali rozsiahlu rozvojovú pomoc a ich jednotky bojovali v mnohých drahých povojnových zahraničných konfliktoch. Spojené štáty zaplavili svet nadhodnoteným dolárom.
Menový finančný systém vytvorený v Bretton Woods dostal vážne trhliny už v 60. rokoch minulého storočia. V auguste 1971 americký prezident Richard Nixon rozhodol o zruÅ¡ení pevného spojenia dolára so zlatom. Tým sa otvorila cesta k neskorším flexibilným kurzom dolára s ostatnými “pevnými” menami a medzi týmito menami medzi sebou.
Napriek tomu, že sa úlohy MMF a Svetovej banky po roku 1971 podstatne zmenili, krízový vývoj prežili. Majú po 188 členských štátoch a v utorok (1. 7.) začnú oslavovať svoju sedemdesiatku.

3 jns gl

Diskusia je uzavretá.