Čína: V nepokojnom regióne Sin-Å¥iang odsúdili 113 ľudí, Å¡tyroch na doživotie | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Čína: V nepokojnom regióne Sin-ťiang odsúdili 113 ľudí, štyroch na doživotie

Peking 30. júna (TASR) – Súdy v nepokojnom regióne Sin-Å¥iang na severozápade Číny odsúdili v uplynulých týždňoch 113 osôb na tresty v rozpätí od desaÅ¥ rokov po doživotie. Oznámili to dnes čínske Å¡tátne médiá.
Dva súdy v Kašgare, najväčšom meste západnej časti autonómnej oblasti Sin-ťiang, obvinili tieto osoby z teroristických aktivít či iných trestných činov, ktoré s nimi súviseli. Štyria obžalovaní dostali doživotie. Rozsudky boli vynesené v niekoľkých vlnách, k prvej došlo už 27. mája.
Kampaň so stovkami zatknutých, prísnymi trestami a popravami je reakciou na sériu krvavých útokov, ktoré si vyžiadali desiatky mŕtvych. Čínske úrady ich pripisujú separatistom a extrémistom pochádzajúcim z ujgurskej menšiny. Tá sa naopak sťažuje na politický, kultúrny a náboženský útlak zo strany čínskej väčšiny.
Niektorí odsúdení boli obvinení zo založenia a členstva v teroristickej organizácii, podnecovania k etnickej nenávisti a separatizmu alebo šírenia extrémistických myšlienok. Ostatní dostali prísne tresty za údajnú pomoc osobám podozrivým z terorizmu.
Napríklad majiteľ obchodu s kuchynskými potrebami dostal desať rokov za to, že predal niekoľko sekáčikov a dýk mužovi, ktorý nimi zavraždil dvoch ľudí, uviedla stránka Tianshan.net. Predavač pritom zničil knihu na registráciu takýchto predajov a podľa úradov tým chránil zločincov.
Ľudskoprávne skupiny tvrdia, že od začiatku roka 2013 zomrelo v Sin-ťiangu pri incidentoch medzi Ujgurmi a čínskymi bezpečnostnými silami asi 300 ľudí. V júni pri samovražednom bombovom útoku v hlavnom meste regiónu Urumči zahynulo 39 ľudí. Na železničnej stanici v meste Kchun-ming v marci pätica Ujgurov dobodala na smrť 29 ľudí.

3 20 hy zsl

Diskusia je uzavretá.