Ukrajina: V Donecku smrteľne zranili ruského novinára (2) | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Ukrajina: V Donecku smrteľne zranili ruského novinára (2)

Moskva 30. júna (TASR) – V samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) zahynul v nedeľu kameraman ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Informáciu o smrti Anatolija Kľana stanica potvrdila dnes v spravodajstve o 5.00 h miestneho času, oznámila agentúra Interfax.
“Túto noc zahynul v Donecku náš kolega, kameraman Prvého kanála Anatolij Kľan. K tragédii doÅ¡lo v blízkosti jednej z vojenských základní, kde filmový Å¡táb priÅ¡iel urobiÅ¥ ďalÅ¡iu reportáž,” uviedla stanica.
Kľan mal 68 rokov. Podľa Prvého kanála priÅ¡la streľba nečakane zo strany vojakov: “Keď reportér uvidel na oblohe svetlicu a povedal ‘nakrúcaj’, Anatolij bez váhania stlačil tlačidlo nahrávania. V tomto okamihu ho zasiahla guľka”.
Prvý podpredseda vlády DĽR Andrej Purgin predtým informoval, že kameraman šiel autobusom na základňu ukrajinskej armády do doneckého obvodu Spartak spolu s matkami brancov, ktoré chceli požiadať o prepustenie svojich synov domov. V autobuse bolo aj niekoľko novinárov. Keď dorazili k základni, ozvala sa streľba. Kľan dostal zásah do brucha a zomrel pri prevoze do nemocnice. Zranený na krku bol aj vodič autobusu.
Kľan je tretím novinárom, ktorý zomrel násilnou smrťou od začiatku konfliktu vo východnej Ukrajine. Dvaja ruskí novinári zahynuli 17. júna pri mínometnom útoku v Luhanskej oblasti, 24. mája prišli pri Slovjansku o život taliansky fotograf a jeho tlmočník.
Terčom granátometného útoku sa podľa Purginu stali takisto v nedeľu neďaleko vojenskej základne v Donecku aj novinári z ruskej webovej stránky LifeNews. Nikto z nich neutrpel zranenia a podarilo sa im ukryť v lese, na miesta však museli nechať auto a vybavenie.
Napriek do pondelka predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádzalo aj cez víkend k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami, ktoré si za 24 hodín vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a najmenej 17 zranených.

12 hy

UPOZORNENIE: Správa bola aktualizovaná v celom rozsahu.

Diskusia je uzavretá.