USA požiadali Moskvu o agrément pre nového veľvyslanca v Rusku | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

USA požiadali Moskvu o agrément pre nového veľvyslanca v Rusku

Moskva 30. júna (TASR) – USA poslali Moskve žiadosÅ¥ o súhlas s vymenovaním Johna Teffta za svojho nového veľvyslanca v Rusku. Informuje o tom dneÅ¡né vydanie novín Kommersant.
“Washington nedávno poslal do Moskvy žiadosÅ¥ o agrément pre nového veľvyslanca v Rusku Johna Teffta,” uviedol pre noviny zdroj blízky ruskému ministerstvu zahraničných vecí.
Túto informáciu potvrdili aj zdroje v ruských diplomatických kruhoch.
Denník pripomenul, americký veľvyslanecký post v Moskve sa uvoľnil vo februári po tom, čo z neho predčasne odišiel Michael McFaul.
Podľa zdrojov Kommersantu sa administratíva prezidenta USA Baracka Obamu rozhodla pre Teffta v apríli. Tefft bol od novembra 2009 do augusta 2013 americkým veľvyslancom na Ukrajine, predtým zastával rovnaké posty v Litve a Gruzínsku. Bol aj chargé d’affaires ambasády USA v Moskve.
“Biely dom definitívne rozhodol o politike voči Rusku,” povedal ďalej zdroj v reakcii na výber Teffta. “ReÅ¡tart (americko-ruských vzÅ¥ahov) nebude, vo zvyÅ¡nom 2,5 roku sa Obamova administratíva bude snažiÅ¥ minimalizovaÅ¥ spoluprácu s Ruskom,” dodal.
Napriek prudkému ochladeniu rusko-amerických vzťahov kvôli kríze na Ukrajine a skutočnosti, že Tefft má povesť tvrdého vyjednávača a opakovane kritizoval politiku Ruskej federácie, podľa zdrojov Kommersantu by nemal mať problémy dostať agrément. Tie odborníci oslovení Kommersantom skôr očakávajú pri schvaľovaní jeho nominácie v americkom Kongrese.

12 hy

Diskusia je uzavretá.