Ukrajina: V Donecku smrteľne zranili ruského novinára | Môj názor

30 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Ukrajina: V Donecku smrteľne zranili ruského novinára

Moskva 30. júna (TASR) – V samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) zahynul v nedeľu kameraman ruskej televíznej stanice Prvý kanál. Oznámili to v noci nadnes ruské agentúry RIA Novosti a Interfax.
Tlačová služba DĽR identifikovala mŕtveho ako Anatolija Kľana. Samotná televízia však smrť svojho zamestnanca v meste Doneck zatiaľ oficiálne nepotvrdila.
Podľa prvého podpredsedu vlády DĽR Andreja Purgina kameraman šiel autobusom na základňu ukrajinskej armády do doneckého obvodu Spartak spolu s matkami brancov, ktoré chceli požiadať o prepustenie svojich synov domov. V autobuse bolo aj niekoľko novinárov. Keď dorazili k základni, ozvala sa streľba. Kľan dostal zásah do brucha a zomrel pri prevoze do nemocnice. Zranený na krku bol aj vodič autobusu.
Smrť novinára potvrdili redaktorke stanice RT Marii Finošinovej, ktorá sa momentálne nachádza v Luhansku, jej kolegovia z Prvého kanála. Podľa nej Kľan nakrúcal na jednej z vojenských základní v Donecku, keď došlo k streľbe.
“Vieme, že novinári dokončili svoju prácu a v okamihu, keď sa náhle začala streľba, fajčili cigarety. Je veľmi Å¥ažké povedaÅ¥, kto strieľal, ale máme informáciu, že cieľom bol tento konkrétny autobus a jeho cestujúci,” povedala FinoÅ¡inová. Dodala, že v autobuse sa tiež nachádzali matky bojovníkov jednotiek domobrany, ktoré chceli na základni v súčasnosti kontrolovanej ukrajinskou armádou hovoriÅ¥ o osude svojich zadržiavaných synov.
V prípade oficiálneho potvrdenia pôjde o smrť tretieho novinára od začiatku konfliktu vo východnej Ukrajine. Dvaja ruskí novinári zahynuli 17. júna pri mínometnom útoku v Luhanskej oblasti, 24. mája prišli pri Slovjansku o život taliansky fotograf a jeho tlmočník.
Terčom útoku granátometom sa podľa Purginu stali takisto v nedeľu neďaleko vojenskej základne v Donecku aj novinári z ruskej webovej stránky LifeNews. Nikto z nich neutrpel zranenia a podarilo sa im ukryť v lese, na miesta však museli nechať auto a vybavenie.
Napriek predĺženému prímeriu na východe Ukrajiny dochádzalo aj cez víkend k ozbrojeným konfliktom medzi proruskými silami a vládnymi jednotkami. V súvislosti s porušovaním prímeria aktivisti a zástupcovia jednotiek domobrany vyzvali vládu v Kyjeve, aby prerušila prímerie a prešla opäť k aktívnej fáze protiteroristickej operácie.

12 hy

Diskusia je uzavretá.