FINANCIE: BIS podľa výročnej správy nie je spokojná so stavom bánk v eurozóne | Môj názor

29 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: BIS podľa výročnej správy nie je spokojná so stavom bánk v eurozóne

Bazilej 29. júna (TASR) – Takmer Å¡esÅ¥ rokov od začiatku finančnej krízy sa bankový sektor najmä Európy naďalej nachádza v kritickej situácii. DPA sa odvoláva na výročnú správu Banky pre medzinárodné platby (BIS), ktorú v Bazileji uverejnili dnes.
BIS, označovaná aj za centrálnu banku centrálnych bánk, poukazuje na vysoké zadlženie bánk v Európe, a to predstavuje pre ne hlavné riziko. Ústavy doteraz neprijímali vážne opatrenia, aby svoje bilancie očistili od problematických aktív. Úlohy pred európskymi bankami zostávajú rozsiahle, lebo musia dosiahnuť väčšiu odolnosť voči rizikám a zabezpečiť si, aby ich podnikateľské modely zostali funkčné aj dlhodobo.
Inde, najmä v Spojených štátoch, však zisky bánk v minulom roku znovu výrazne vzrástli.
Bankový sektor vo svete od krízy celkovo zvýšil svoje rezervy a banky znížili rozsah rizík, ktoré by ich mohli ohroziť.
BIS však poznamenáva, že banky svoju situáciu mohli zlepšiť aj tým, že si vypracovali optimistickejšie rizikové modely. S ohľadom na túto skutočnosť žiada BIS, aby ústavy zvýšili svoju transparentnosť. Je to nástroj, ktorý zvýši ich dôveryhodnosť a posilní ich stabilitu.
Podľa internetových informácií BIS, pôvodne uvádzaná ako Banka pre medzinárodné zúčtovanie, bola založená 17. mája 1930 a je najstarÅ¡ou medzinárodnou finančnou organizáciou na svete. Jej názov bol odvodený od jej pôvodného účelu – v zmysle Zmluvy z Versailles – administrovaÅ¥ vÅ¡etky finančné operácie spojené s reparáciami po prvej svetovej vojne.
Od svojho začiatku však bola miestom, kde sa začala oficiálna spolupráca bánk a finančných inštitúcií. Z dôvodu neutrality bol za hlavné sídlo BIS vybraný Bazilej vo Švajčiarsku, ku ktorému neskôr pribudli ďalšie dve reprezentatívne kancelárie v Hongkongu a Mexiko City.
Podľa novšej definície je Bank for International Settlements Bankou pre medzinárodné platby. Ide o medzinárodnú organizáciu na podporu medzinárodnej menovej a finančnej spolupráce. Slúži ako banka pre centrálne banky.

3 12 jns vs

Diskusia je uzavretá.