Šéfka bankového dohľadu D. Nouyová sľubuje kvalitnú kontrolu bánk eurozóny | Môj názor

29 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Šéfka bankového dohľadu D. Nouyová sľubuje kvalitnú kontrolu bánk eurozóny

Hamburg 29. júna (TASR) – Šéfka bankového dohľadu Európskej centrálnej banky (ECB) Daniele Nouyová oznámila, že v úverových ústavoch uskutoční dôsledný stresový test. Agentúra DPA sa odvoláva na informácie v najnovÅ¡om vydaní spravodajského týždenníka Der Spiegel, pre ktorý Francúzska ďalej uviedla, že “oklamaÅ¥ nás nebude také ľahké”.
Európsky bankový dohľad vo Frankfurte nad Mohanom sa eÅ¡te len vytvára. Kritici ho pokladajú za účinný len v obmedzenom rozsahu. “V novembri, keď sa oficiálne ujmeme bankového dohľadu v eurozóne, budeme v stopercentnej kondícii. Polovica tímu je už formovaná,” uviedla šéfka dohľadu.
EÅ¡te pred začiatkom činnosti dohľadu robí ECB hĺbkový záťažový test v najvýznamnejších bankách eurozóny. Úverové ústavy musia doložiÅ¥, ako by sa v ich bilancii prejavili viaceré krízové scenáre. Výsledky budú zverejnené v novembri. Prvá fáza úlohy sa už uzavrela. “Údaje sa eÅ¡te vyhodnocujú. EÅ¡te nemám o situácii ucelenú predstavu,” dodala Nouyová.
Údaje pre analýzu sa vybrali zo stanového dňa z konca minulého roku. Nouyová dodala, že sa v záveroch hodnotenia zrejme aktuálny vývoj neprejaví.
V budúcnosti sa budú robiť stresové testy raz ročne. Šéfka bankového dohľadu eurozóny dodala, že tie už nebudú také hĺbkové ako teraz.
Bankovému dohľadu ECB bude podliehať 130 najväčších bánk eurozóny. Takmer 6000 menších bánk zostane pod dohľadom národných bankových úradov.
Pred mesiacom DPA informovala, že ECB odhaduje, že náklady na jej bankový dohľad dosiahnu ročne 260 miliónov eur. Financie sa podľa banky získajú z príspevkov všetkých úverových ústavov úmerne svojej veľkosti. Mali by sa pohybovať od 2000 do 15 miliónov eur.

3 jns vs

Diskusia je uzavretá.