FINANCIE: Nízke úroky v eurozóne zostanú asi až do konca roku 2016 | Môj názor

29 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Nízke úroky v eurozóne zostanú asi až do konca roku 2016

Kolín nad Rýnom 29. júna (TASR) – Historicky najnižšia úroková sadzba Európskej centrálnej banky (ECB) by mala zostaÅ¥ prakticky nezmenená až do konca roku 2016. Agentúra DPA sa odvoláva na vyjadrenie Yvesa Merscha, člena vedenia ECB, ktorý to uviedol v dneÅ¡nej relácii Woche des Deutschlandsfunks. Mersch dodal, že môže to tak byÅ¥ v prípade, keď okolnosti a podmienky zostanú také, aké sú v súčasnosti. “Ale viete, že realita býva často oveľa komplexnejÅ¡ia,” pokračoval centrálny bankár.
ECB by sa chcela čo najrýchlejšie priblížiť k svojmu inflačnému zacieleniu, ktoré je stanovené na 2-% medziročný rast spotrebiteľských cien. Ale nepôjde to rýchlo, dosiahnutie zámeru si vyžiada určitý čas.
ECB začiatkom júna znížila svoju základnú úrokovú sadzbu z 0,25 na 0,15 %. Rozhodnutie by malo prispieť k vzostupu mimoriadne nízkej inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne. Ich slabý rast sa pokladá za rovnako nebezpečný ako prudké zvyšovanie cien tovarov a služieb. Medziročný maximálne 2-% rast spotrebiteľských cien sa pokladá v eurozóne za stav cenovej stability.

3 jns vs

Diskusia je uzavretá.