FINANCIE: Bulharská vláda a centrálna banka sa boja paniky po útoku na banky | Môj názor

28 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FINANCIE: Bulharská vláda a centrálna banka sa boja paniky po útoku na banky

Sofia 28. júna (TASR) – Bulharská vláda a centrálna banka bijú na poplach z dôvodu údajného útoku na bankový systém. Informovala o tom agentúra Reuters.
“V uplynulých dňoch sa objavili pokusy destabilizovaÅ¥ Å¡tát prostredníctvom organizovaných útokov na bulharské banky,” uviedla v piatok (27.6.) bulharská centrálna banka. Vyzvala vÅ¡etky Å¡tátne inÅ¡titúcie, aby chránili stabilitu finančného systému. Medzi verejnosÅ¥ou kolujú fámy o zlej situácii bánk. First Investment Bank (FIBank) vyhlásila, že je obeÅ¥ou nevídaného kriminálneho útoku. Jej zákazníci preto v priebehu niekoľkých hodín vybrali zo svojich kont v tretej najväčšej bulharskej banke vyÅ¡e 400 miliónov eur.
Bulharská vláda sa teraz obáva hromadného vyberania vkladov z bánk. Premiér Plamen OreÅ¡arski je rozhodnutý použiÅ¥ vÅ¡etky prostriedky potrebné na to, aby dostal situáciu pod kontrolu. “Podporíme vÅ¡etky opatrenia centrálnej banky.” Dodal, že neexistuje dôvod pre obavy občanov. Bulharský minister vnútra Cvetlin Jovčev uviedol, že nepokoj medzi obyvateľstvom vyvolali správy šírené internetom a prostredníctvom SMS. PrísluÅ¡né orgány začali záležitosÅ¥ vo Å¡tvrtok (26.6.) vyÅ¡etrovaÅ¥.
Šéfovia najdôležitejších bulharských strán vyhlásili, že podporujú opatrenia centrálnej banky a ďalších inštitúcií na stabilizáciu finančného systému. Politici sa zároveň dohodli na termíne predčasných volieb, ktoré sa majú konať 5. októbra. Opozícia požaduje od vlády, aby požiadala o finančnú pomoc Medzinárodný menový fond (MMF).
V hlavnom meste Sofia sa pred niektorými pobočkami bánk tvorili rady. Týkalo sa to aj FIBank, ktorej filiálky sa “z logistických dôvodov” zatvorili v piatok popoludní a otvoria sa až v pondelok (30.6.). Bankové operácie prostredníctvom internetu alebo vyberanie v bankomatoch naďalej fungujú, povedal hovorca banky. FIBank vo svojom vyhlásení uviedla, že je obeÅ¥ou ohovárania a neodôvodnených fám.
Minulý týždeň spôsobili správy o údajných pochybných obchodoch štvrtej najväčšej banky Corporate Commercial Bank (Corpbank) masové vyberanie vkladov. Centrálna banka musela prevziať kontrolu nad Corpbank. Investori na burze sa obávali, že sa to môže dotknúť aj ďalších finančných inštitútov, a preto sa vo štvrtok zbavovali akcií bánk. Akcia FIBank sa prepadla približne o štvrtinu.

1 lom vs

Diskusia je uzavretá.