AUTO: Vo Vrútkach zhodnotia na druhotné suroviny už takmer celé autovraky | Môj názor

28 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

AUTO: Vo Vrútkach zhodnotia na druhotné suroviny už takmer celé autovraky

Vrútky 28. júna (TASR) – Najväčší spracovateľ autovrakov na území Žilinského kraja dokáže materiálovo druhotne zhodnotiť vyradené staré automobily na viac ako 90 percent. Spoločnosť ŽOS-EKO Vrútky sa tak blíži k povinnej 95-percentnej hranici pre SR od začiatku budúceho roka vyplývajúcej zo smernice EÚ.
Generálna riaditeľka Jana AntoÅ¡ová vidí eÅ¡te značné rezervy v spracovaní platov. “V autách sa ich nachádza veľa druhov, no nie vÅ¡etky sú recyklovateľné. Donedávna boli problémom i textílie, no vlani pribudla na Slovensku nová prevádzka na ich spracovanie. Tradične najcennejÅ¡ie sú kovové časti áut,” skonÅ¡tatovala.
Zároveň vysvetlila, že vyradené motorové vozidlo najskôr ekologicky rozoberú a vytriedené druhotné suroviny dodajú na ďalÅ¡ie spracovanie. “Už dávno neplatí, že staré auto je odpadom. Vyseparované komodity sú pre Å¡pecializovaných spracovateľov významným zdrojom druhotných surovín,” prízvukovala.
“V minulom roku sme ekologicky spracovali 707 a spolu za uplynulých deväť rokov 10.208 opotrebovaných osobných i nákladných motorových vozidiel. Najväčší podiel medzi zoÅ¡rotovanými autami si u nás stále udržujú starÅ¡ie typy Å¡kodoviek nasledované s odstupom starými ladami,” dodala AntoÅ¡ová.

hri vs

Diskusia je uzavretá.