Gazprom pohrozil obmedzením dodávok krajinám, ktoré by dodávali plyn Ukrajine | Môj názor

28 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

Gazprom pohrozil obmedzením dodávok krajinám, ktoré by dodávali plyn Ukrajine

Moskva 28. júna (TASR) – Ruský, Å¡tátom kontrolovaný plynárenský koncern Gazprom v piatok (27.6.) pohrozil, že môže obmedziÅ¥ dodávky krajinám, ktoré by chceli predávaÅ¥ ruský plyn Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.
Ukrajinu sužuje okrem ozbrojeného konfliktu na východe krajiny aj spor o cenu plynu s Ruskom a dlh vo výške 4,5 miliardy USD (3,3 miliardy eur) za dodaný plyn. Gazprom minulý týždeň zastavil dodávky komodity Ukrajine po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedokázali dohodnúť na vyrovnaní dlhu a novej cene. Spor však zatiaľ nemal vplyv na dodávky plynu do Európy cez ukrajinské územie.
Ukrajina sa snaží odpovedať na krok Ruska tým, že sa dohodne na dodávkach plynu z európskych krajín, ktoré kupujú ruský plyn. Predstavitelia Európskej únie (EÚ) pracujú na reverznom toku plynu na Ukrajinu cez Slovensko.
Šéf Gazpromu Alexej Miller v piatok vyhlásil, že ruský koncern pozorne monitoruje situáciu a môže v “dohľadnej budúcnosti” obmedziÅ¥ dodávky do krajín, ktoré by reverzným tokom pumpovali ruský plyn na Ukrajinu. Miller tento plán označil za “polovičný podvod”, konkrétne vÅ¡ak nespomenul žiadnu krajinu. “Ukrajina nemá právo používaÅ¥ tento plyn vo svojom plynovode,” povedal Miller pred novinármi.
Na otázku, či je Moskva ochotná obnoviť rokovania s Ukrajinou, Miller zopakoval stanovisko Gazpromu, že rokovania sa môžu opäť začať, až keď Kyjev zaplatí aspoň časť dlhu.
(1 EUR = 1,3620 USD)

2 lom vs

Diskusia je uzavretá.