P. KAŽIMÍR: Balík 15 opatrení bol pripravovaný s veľkou opatrnosÅ¥ou | Môj názor

28 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

P. KAŽIMÍR: Balík 15 opatrení bol pripravovaný s veľkou opatrnosťou

Bratislava 28. júna (TASR) – Balík 15 opatrení, ktoré na dneÅ¡nom pracovnom sneme v Bratislave predstavila strana Smer-SD, boli pripravené s veľkou opatrnosÅ¥ou. Uviedol to počas svojho prejavu minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). “VÅ¡etky opatrenia, ktoré boli predstavené, boli pripravované tímom ministrov a boli s veľkou opatrnosÅ¥ou prerátavané aj na rezorte financií. Tento balík na ročnej báze predstavuje asi objem Å¡tvrÅ¥ miliardy eur a máme ambíciu zvládnuÅ¥ tieto opatrenia v rámci naÅ¡ich záväzkov,” priblížil Kažimír.
Vláde by sa podľa jeho slov malo podariÅ¥ opatrenia uskutočniÅ¥ aj vďaka dobrým signálom, ktoré prichádzajú od kľúčových exportných partnerov Slovenska. “Veríme v dobrú trajektóriu ekonomiky aj v signály, ktoré prichádzajú od naÅ¡ich kľúčových exportných partnerov. Druhý vrchol krízy je za nami,” uviedol šéf rezortu financií.
Podľa jeho slov kľúčovými opatreniami sú zvýšenie minimálnej mzdy a zníženie odvodov pre ľudí v kategórii nízkych a stredných príjmov. “Hovoríme o historickom zvýšení čistej disponibilnej mzdy,” tvrdí Kažimír s tým, že kombinácia týchto dvoch opatrení zabezpečí to, že žiadnemu zamestnávateľovi sa nezvýšia náklady práce.
Dôležitým opatrením podľa Kažimíra je aj zavedenie minimálneho dôchodku. “Chceme odstrániÅ¥ dehonestujúcu situáciu ľudí, ktorí celý život pracovali a nakoniec musia stáť na úrade a pýtaÅ¥ si dávku v hmotnej núdzi,” skonÅ¡tatoval Kažimír.
ZlepÅ¡iÅ¥ sa má aj mobilita ľudí, ktorí sú ochotní cestovaÅ¥ za prácou. NapomôcÅ¥ tomu má zvýšenie zľavy pre ľudí pri cestovaní vlakom, žiakov základných a Å¡tudentov stredných a vysokých Å¡kôl, ako aj dôchodcovia vÅ¡etkých vekových kategórií by mali maÅ¥ železničnú dopravu zdarma. “Rodinné rozpočty budú menej zaÅ¥ažené,” myslí si Kažimír.
Taktiež podotkol, že pre vládu je aj naďalej kľúčový boj s daňovými únikmi. “Boj s daňovými únikmi je ďalÅ¡ou doktrínou, ktorú sa nám podarilo prelomiÅ¥. PreÅ¡li sme obrovský kus cesty v tejto oblasti a boj priniesol obrovské výsledky. Len oproti rozpočtu máme v tomto roku vyÅ¡e 400 miliónov eur viac príjmov,” dodal minister financií.

mst vs

Diskusia je uzavretá.