FILM: Bažant Kinematograf Å¡tartuje svoju dvanástu sezónu | Môj názor

28 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Bažant Kinematograf štartuje svoju dvanástu sezónu

Bratislava 28. júna (TASR) – Kočovné letné kino Bažant Kinematograf dnes Å¡tartuje svoju dvanástu sezónu. Dva tradičné retroautobusy na ceste Slovenskom navÅ¡tívia do 8. septembra 34 miest. “Skalným i novým divákom opäť privezú kolekciu piatich slovenských a českých filmov a rovnaký počet krátkych predfilmov od úspeÅ¡ných mladých slovenských animátorov,” TASR informovala Ľubica Orechovská, koordinátorka projektu. Filmové autobusy budú maÅ¥ aj svoje pravidelné zastávky na letných festivaloch Bažant Pohoda a Vrbovské vetry.
Po minuloročnej rozlúčke s filmovým pásom sa program kina predstaví už len z digitálnych nosičov. “Filmy v tohtoročnom výbere svojím obsahom reflektujú naÅ¡u relatívne nedávnu spoločnú česko-slovenskú minulosÅ¥, ako aj život v súčasnosti – v meste i na predmestiach,” uviedla Orechovská s tým, že aktuálny program patrí medzi “najoddychovejÅ¡ie” aké kedy kinematograf ponúkol. A väčšinu tvoria majoritne slovenské filmy.
Filmoví nadÅ¡enci sa môžu teÅ¡iÅ¥ na trpkú komédiu Juraja Nvotu eÅ teBák z obdobia normalizácie po okupácii ÄŒeskoslovenska vojskami VarÅ¡avskej zmluvy v roku 1968, do ktorej režisér obsadil známe české a slovenské tváre – Jiřího Mádla, Adyho Hajdu, Jana BudaÅ™a či Táňu Pauhofovú. ÄŽalší z filmov Fair Play českej režisérky Andrey Sedláčkovej posunie divákov v čase do obdobia 80-tych rokov s príbehom mladej Å¡printérky Anny, ktorej v rámci tvrdých príprav na olympijskú kvalifikáciu podávajú proti jej vôli anabolické steroidy. V snímke, ktorú uvedie v hlavnej súťaži MFF Karlove Vary, dominujú herecké výkony mladej slovenskej herečky Judit Bárdos a jej českej kolegyne, filmovej matky Ani Geislerovej.
Tohtoročnú päticu filmov dopĺňajú tri tituly zo súčasnosti. Svojrázna česká komédia Okresný prebor – Posledný zápas Pepika v hlavnej úlohe s Miroslavom Krobotom, ktorá je považovaná za jednu z najlepších, aké za posledné roky v českej kinematografii vznikli. Súčasný pohľad na Slovensko a Bratislavu prinášajú dva slovenské žánrové film z dielne mladých debutujúcich režisérov. Politickú fraÅ¡ku Kandidát o tom, ako sa dá za dva mesiace z neznámeho človeka vytvoriÅ¥ mediálnu osobnosÅ¥, ktorá má Å¡ancu staÅ¥ sa prezidentom republiky, nakrútil Jonáš Karásek na základe rovnomennej knihy MaroÅ¡a Hečka a Michala Havrana. V programe nechýba svieža a netradičná komédia Tigre v meste, ktorú ako svoju celovečernú prvotinu napísal i režíroval Juraj Krasnohorský.
Z krátkych predfilmov kinematograf predstaví kolekciu piatich animovaných titulov z dielne mladých slovenských tvorcov. Figurujú v nej snímky Bublina Márie Oľhovej, Lighta Andreja Gregorčoka, Pán Mrkva Tomáša Danaya a tiež najúspešnejšie slovenské animované filmy Pandy Matúša Vizára a Sneh od režisérky Ivany Šebestovej.
Informácie o filmoch, podrobný rozpis trás zelených retroautobusov Škoda RTO a program nájdu záujemcovia na www.kinematograf.sk.

han jk

Diskusia je uzavretá.