FILM: Na festivale v poľskom Lagówe bude súťažiÅ¥ 11 slovenských filmov | Môj názor

27 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Na festivale v poľskom Lagówe bude súťažiť 11 slovenských filmov

Bratislava 27. júna (TASR) – Filmový festival krajín strednej a východnej Európy LubuÅ¡ské filmové leto sa začne v nedeľu 29. júna v poľskom meste Lagów. “V programe jeho aktuálneho 43. ročníka je slovenská kinematografia zaradená do vÅ¡etkých súťažných sekcií festivalu,” TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Prehliadka, ktorá potrvá do nedele 6. júla, premietne celkovo 14 slovenských filmov, 11 z nich sa bude uchádzaÅ¥ o priazeň poroty.
V Súťaži celovečerných hraných filmov bude Slovensko reprezentovať päť titulov. Medzi nimi divácky najúspešnejší domáci film minulého roka Kandidát debutujúceho režiséra Jonáša Karáska, druhý celovečerný film režiséra Juraja Lehotského Zázrak, film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre a dve minoritné koprodukcie Ako nikdy Zdeňka Tyca a Klauni Viktora Tauša.
Vo výbere Súťaže dokumentárnych filmov je snímka Róberta Kirchhoffa Kauza Cervanová, ktorý na vlečúcom sa prípade vraždy mladej medičky vypovedá o stave slovenskej justície. V sekcii je tiež film Banícky chlebíček Romana Fábiana z banskej oblasti Horného Gemera a dva študentské filmy z bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Prvým je absolventský dokument Petra Zákuťanského Odchod na korze o stope, ktorú vo východoslovenskom Sabinove zanechalo nakrúcanie oscarového filmu Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze, druhým dokument Kristíny Lapšanskej Jasná myseľ.
Slovensko má zastúpenie aj v Súťaži krátkych filmov. V nej premietnu hranú snímku Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka o malom regionálnom múzeu, kam ešte nedorazil ekonomický boom, a krátky film Jany Minárikovej o človeku, ktorý chcel byť rybou Homo Ciris.
V súťažných sekciách zabojujú filmy o Zlaté, Strieborné a Bronzové hrozno v kategóriách hraný, dokumentárny a krátky hraný film. Okrem súťažných sekcií bude slovenská kinematografia uvedená aj v sekcii Panoráma. Návštevníci festivalu si budú môcť pozrieť dokument Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pala Korca a krátke animované filmy Pandy Matúša Vizára a Sneh Ivany Šebestovej.
V minulom roku bol na festivale Lubušské filmové leto ocenený aj slovenský film, cenu Strieborné hrozno získala dokumentárna hra Mareka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia.
Filmový festival Lubušské filmové leto (Lubuskie Lato Filmowe) vznikol v roku 1969 v Lagówe ako prehliadka poľského hraného filmu. Od roku 1990 sa z neho stal medzinárodný festival s dôrazom na snímky z postkomunistických krajín strednej a východnej Európy. Viac informácií o 43. ročníku festivalu nájdu záujemcovia na www.llf.pl.

han jk

Diskusia je uzavretá.