OTS: Druhá súťaž na nákup nových autobusov môže pokračovaÅ¥ | Môj názor

27 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

OTS: Druhá súťaž na nákup nových autobusov môže pokračovať

Bratislava 27. júna (TASR-OTS) – DPB, a. s. dňa 25. 6. 2014 dostal rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý zastavil konanie o podaných námietkach. Súťaž na nákup kĺbových autobusov teda môže pokračovaÅ¥.
DPB, a. s. vyhlásil 2 verejné obstarávania na nákup 50 nových autobusov s možnosťou opcie na nákup ďalších 50 nových autobusov na základe schváleného návrhu poslancami mestského zastupiteľstva. Vedeniu DPB, a. s. sa podarilo vyrokovať výhodný úver na nákup nových autobusov: úroková miera pripravovaného úveru na nákup 50 ks autobusov v zmysle záväznej ponuky financovania je 2,35%. V druhej verejnej súťaži DPB, a. s. obstaráva 25 kĺbových trojnápravových autobusov pre najmenej 150 cestujúcich a s dĺžkou najviac 18,75 metra. Súťaž na základe podanej námietky preveroval ÚVO, ktorý konanie zastavil. Počas šetrenia prišlo k 5-týždňovému omeškaniu a DPB, a.s. sa domnieva, že cieľom tejto neopodstatnenej námietky bolo zdržať celý proces, aby DPB, a. s. nestihol naplánované termíny. Dopravný podnik Bratislava, a. s. na základe rozhodnutia ÚVO však vo verejnej súťaži na nákup kĺbových autobusov môže pokračovať a vyvinie maximálne úsilie, aby plánované termíny súťaže a nákupu nových kĺbových autobusov dodržal.
“Okrem modernizácie vozidlového parku trolejbusov a električiek, ktoré sa vďaka čerpaniu z prostriedkov EU podarilo zrealizovaÅ¥, DPB, a. s. potreboval zabezpečiÅ¥ aj nové autobusy, nakoľko tretina z nich je už dávno po životnosti. Po úspeÅ¡nej prvej verejnej súťaži môžeme pokračovaÅ¥ aj v obstarávaní 25 kĺbových autobusov. VÅ¡etky vysúťažené vozidlá sa objavia v uliciach hlavného mesta už koncom tohto roka,” vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB, a. s. Ing. Ľubomír Belfi.
Do prvej nadlimitnej verejnej súťaže na nákup 25 autobusov, ktorú DPB, a. s. vyhlásil začiatkom tohto roka, sa prihlásili Å¡tyria uchádzači. Ako úspeÅ¡né boli vyhlásené spoločnosti SOLARIS Bus & Coach S.A. a COREX, Vráble. s. r. o. Ponuky uchádzačov splnili vÅ¡etky požadované podmienky a požiadavky zadávania nadlimitnej zákazky. Po uplatnení kritéria na vyhodnotenie ponúk a na základe výsledkov elektronickej aukcie tieto ponuky dosiahli najvyÅ¡Å¡ie bodové hodnotenie, čím sa stali úspeÅ¡nými. Predmetom zákazky bolo dodanie 5 ks nových nízkopodlažných (dvojnápravových) autobusov s celkovou obsaditeľnosÅ¥ou minimálne 60 cestujúcich a dĺžkou do 10 metrov vrátane, s opciou na ďalších 5 ks nových za rovnako stanovených podmienok a dodávka 20 ks nových nízkopodlažných (dvojnápravových) autobusov s celkovou obsaditeľnosÅ¥ou minimálne 90 cestujúcich a dĺžkou do 12,5 metra vrátane + opcia na 20 ks vozidiel. Autobusy Solaris Urbino 10 v počte päť vozidiel sú nízkopodlažné, dieselové vozidlá s celkovou obsaditeľnosÅ¥ou pre 75 cestujúcich, poháňané motorom Euro 6 Cummins s max. výkonom 204 kW – 2 100 ot./min., s automatickou prevodovkou Voith, klimatizáciou kabíny vodiča aj priestoru pre cestujúcich.
Autobusy IVECO Urbanway 12 m v počte 20 vozidiel sú nízkopodlažné vozidlá s celkovou obsaditeľnosÅ¥ou 94 miest, motorom TECTOR – diesel, Euro 6, s výkonom 210 kW, automatickou prevodovkou Voith so zabudovaným retardérom, plne klimatizované, s vonkajšími a vnútornými informačnými LED panelmi.
DPB, a. s. si vedie štatistiku vozidlového parku podľa veku, obsaditeľnosti ako aj typu vozidla (sólo autobusy, MIDI autobusy, kĺbové autobusy). Keďže vozidlový park autobusov je kritický v každom segmente podľa typu vozidla, DPB, a. s. sa rozhodol, že obstará vozidlá do každého segmentu podľa aktuálnej potreby, aby sme v budúcnosti boli schopní zabezpečiť výpravu. Z tohto dôvodu DPB, a. s. vypísal 2 verejné obstarávania, pričom jedno verejné obstarávanie bolo rozdelené na 2 časti. Každý uchádzač teda mohol predložiť až tri ponuky. Uvedeným krokom DPB, a. s. sledoval to, aby sa každý výrobca autobusov mohol zúčastniť verejného obstarávania a mohla sa tak dosiahnuť lepšia cenová ponuka.
Kontakt: Mgr. Zuzana Vachová vedúca odboru marketingu a komunikácie Tel.: +421 (0)2 5950 1412 E-mail: vachova.zuzana@dpb.sk

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

lk jk

Diskusia je uzavretá.