PIEŠŤANY: Krajinský most bude otvorený už len Å¡tyri dni | Môj názor

27 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

PIEŠŤANY: Krajinský most bude otvorený už len štyri dni

Piešťany 27. júna (TASR) – Krajinský most v Piešťanoch uzatvoria pre rekonštrukciu v utorok 1. júla o 8. hodine. Oprava tohto cestného premostenia Váhu bude trvať do 31. augusta a vyžiada si výrazné obmedzenie. Trnavský samosprávny kraj, ktorý je investorom akcie, vydal usmernenia pre dopravu.
Pre prímestskú autobusovú dopravu bude počas letných mesiacov platiť, že autobusy prídu k mostu, cestujúci vystúpia a prejdú peši po súbežnej lávke pre peších. Na opačnej strane mosta nastúpia do iného autobusu, ktorý prepravu cestujúcich dokončí. Na opačnej strane mosta si zakúpia aj nový cestovný lístok. V upravenom cestovnom poriadku je vytvorená časová rezerva na prestup.
K linkám SAD Trnava s pôvodnou trasou cez Krajinský most a k linkám Arriva Nitra bude z autobusovej stanice Piešťany premávať kyvadlová doprava po zastávku na Vajanského ulici pri okružnej križovatke pred mostom.
Diaľková autobusová doprava na trase Senica – PieÅ¡Å¥any – Banská Bystrica bude maÅ¥ počas uzávery cestovný poriadok linky nezmenený, cestujúci vystúpia a prejdú peÅ¡i po súbežnej lávke pre peších, prenesú si aj svoju batožinu, na opačnej strane ich bude čakaÅ¥ iný autobus, ktorým budú plynule pokračovaÅ¥ v ceste na linke. Ostatné diaľkové linky sú upravené individuálne a je potrebné sa informovaÅ¥ u prísluÅ¡ného dopravcu, ktorý linku prevádzkuje.
Mestská autobusová doprava PieÅ¡Å¥any bude fungovaÅ¥ tak, že linky č. 1 a č. 11 budú premávaÅ¥ len v úseku autobusová stanica – Nitrianska ul. – Aupark, pričom zastávka Aupark bude konečná a počiatočná. V čase opravy mosta nebudú linky jazdiÅ¥ na Kúpeľný ostrov.
Vodiči osobných áut môžu využiť dve možné obchádzkové trasy. Kratšia, 25-kilometrová je vedená z Piešťan po ceste I/61, v smere na Hornú Stredu až po križovatku s diaľnicou D1, ďalej po diaľnici D1 v smere na Trenčín až po diaľničnú križovatku s cestou II/507 v obci Lúka a ďalej po ceste II/507 až do cieľa obchádzky. Počas uzávery mosta bude diaľnica D1, medzi križovatkami Lúka a Horná Streda, dočasne vyňatá z povinnosti úhrady prostredníctvom diaľničnej nálepky.
Alternatívna trasa, asi 45-kilometrová, vedie z Piešťan po ceste I/61, cez obce Drahovce, Madunice a Červeník do obce Trakovice až po križovatku s cestou II/513, ďalej po ceste II/513 v smere do Hlohovca až po križovatku s cestou II/507 a ďalej po ceste II/507 až do cieľa obchádzky, do obce Banka.
Vozidlá zdravotnej záchrannej služby a polícia budú počas uzávery využívať súbežný Kolonádový most, ktorý využívajú peší. Hasiči so svojou technikou toto premostenie nedokážu využiť, preto zabezpečili svoju činnosť na druhej strane Váhu v spolupráci so susediacimi krajskými riaditeľstvami v Trenčíne a Nitre tak, aby nebolo ohrozené zdravie a majetok občanov.
Na opravu Krajinského mosta vyčlenil Trnavský samosprávny kraj 215.000 eur zo svojho rozpočtu, vláda dala ďalších 500.000 eur, ktoré umožnia urobiÅ¥ ďalÅ¡ie práce. Most bude maÅ¥ Å¡irÅ¡iu vozovku a spevnené najdôležitejÅ¡ie časti konÅ¡trukcie. Tento železobetónový most z rokov 1930-1931 je kultúrnou pamiatkou, vyÅ¡iel z dielne architektov Josef ÄŒinčera – Ivan Grebenik, v období vzniku patril k najodvážnejším mostným konÅ¡trukciám v ÄŒeskoslovensku.

don vs

Diskusia je uzavretá.