DOPRAVA: Brusel bude spolufinancovaÅ¥ nákup 30 nových električiek pre Bratislavu | Môj názor

26 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

DOPRAVA: Brusel bude spolufinancovať nákup 30 nových električiek pre Bratislavu

Bratislava 26. júna (TASR) – Európska únia (EÚ) preplatí Slovensku väčšiu časÅ¥ z nákupu 30 nových električiek, ktoré budú eÅ¡te v tomto roku premávaÅ¥ v hlavnom meste Bratislava. Dnes vydal Brusel súhlasné stanovisko k tomuto projektu z Operačného programu (OP) Doprava.
Z Kohézneho fondu tak poputuje na nákup električiek viac ako 60 miliónov eur, celkové náklady na projekt sú vyÅ¡e 90 miliónov eur. “Som veľmi rád, že Bratislavčania sa aj vďaka eurofondom konečne dočkajú moderných električiek, ktoré sú bezpečnou a ekologickou formou verejnej dopravy,” zhodnotil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).
Nové električky budú podľa jeho slov jazdiť na existujúcich trasách, z ktorých sa časť začne ešte tento rok rekonštruovať tiež z eurofondov. Nasadzovať sa budú aj na novú trasu do Petržalky cez zrekonštruovaný Starý most.
V rámci projektu Obnova vozidlového parku električiek Bratislava sa postupne v rokoch 2014 a 2015 dodá 15 obojsmerných a 15 jednosmerných nízkopodlažných električiek. Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby čiže záručného a pozáručného servisu a opráv.
K už schváleným 30 električkám vÅ¡ak môže podľa rezortu dopravy získaÅ¥ hlavné mesto v aktuálnom období eurofondov eÅ¡te ďalších 15 obojsmerných vozidiel. “Na príprave žiadosti o nenávratný finančný príspevok pracuje ministerstvo dopravy spolu s prijímateľom pomoci z eurofondov – Dopravným podnikom Bratislava,” dodal hovorca rezortu Martin Kóňa.

vk gl

Diskusia je uzavretá.