O dva týždne sa začne festival Bažant Pohoda, otvorí ho ukrajinská filharmónia | Môj názor

26 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

O dva týždne sa začne festival Bažant Pohoda, otvorí ho ukrajinská filharmónia

Bratislava 26. júna (TASR) – Presne o dva týždne sa trenčianske letisko opäť zmení na 30-tisícové mesto. Budú v ňom nielen stanové sídliská, ale aj stanový hotel, pobočky banky aj pošty, kino, divadlo, kníhkupectvo, škola aj škôlka, masážny, kadernícky aj kozmetický salón, miesta na športové vyžitie či nemocnica. A nebude chýbať ani krčma a kostol.
Multikultúrny festival Bažant Pohoda 2014 otvorí vo štvrtok 10. júla koncert Symfonického orchestra Ukrajinskej národnej filharmónie. Toto hudobné teleso vzniklo v roku 1995 a postupne sa prepracovalo na najrešpektovanejší orchester svojho druhu na Ukrajine a medzi jeden z najlepších symfonických orchestrov vo východnej Európe. Pod vedením dirigenta Romana Kofmana uvedie filharmónia Obrázky z výstavy od ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského a dielo ukrajinského autora Myroslava Skoryka Karpatský koncert pre Orchester.
V zozname účinkujúcich počas troch festivalových dní od 10. do 12. júla sú také mená ako britskí Travis, americká speváčka Kelis, gitarista Seasick Steve, nemeckí Kraftwerk, Suede, Goldfrapp, z domácich interpretov Jana Kirschner, Vidiek, Korben Dallas, Billy Barman, Slobodná Európa, Para.
Tradične nabitý hudobný a umelecký program festivalu dopĺňa množstvo sprievodných aktivít, medzi nimi stavanie mestečka z kartónu, skladanie Trenčianskeho hradu z plechoviek, jazda festivalovým vláčikom, pripravené bude množstvo športových aktivít, vystúpenia cirkusových žonglérov či hltačov ohňa, opäť tu bude možnosť poslať festivalovú pohľadnicu. K dispozícii budú miestna na nabíjanie mobilov aj bezplatné WiFi zóny.
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spolu s projektom Mládež v pohybe pripravuje pre návštevníkov vedomostné a jazykové súťaže, informácie o EÚ aj o európskych programoch mobility, diskusie aj prezentácie. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania prinesie možnosť otestovať sa v rámci elektronickej maturity zo slovenčiny, moderných e-úloh z čitateľskej, matematickej, štatistickej, finančnej a prírodovednej gramotnosti i v teste na motívy J. A. Komenského pre učiteľov.
Pripravené budú autobusové linky z Banskej Bystrice, Brna, Galanty, Nitry, Nových Zámkov, Ostravy a Zvolena za výhodné cestovné, podobne budú vypravené vlaky z Bratislavy a Košíc. Organizátori kladú dôraz na ekológiu areálu, prvýkrát sa použijú vratné poháre na všetky čapované nápoje.
“Snažíme sa nabiÅ¥ tie tri dni tak, aby každý dostal silnú dávku silných zážitkov. Myslím si, že stojí zato prejsÅ¥ si program detailne a pozrieÅ¥ sa aj na skupiny, ktoré sú neznáme a najmenším písmom na plagáte, lebo často sú to hudobné poklady. Samozrejme, som hrdý, že máme Kraftwerk s ich 3D Å¡ou, hrajú na veľmi málo festivaloch v lete a jeden z nich je náš. Je to skupina, o ktorú je obrovský záujem, takže to, že sa ju podarilo potvrdiÅ¥, je veľký úspech. Je veľmi zaujímavá kombinácia, že ukrajinská filharmónia zahrá hodinový koncert a na tom istom pódiu potom vystúpi Kraftwerk. Má to podľa mňa veľmi silnú symboliku,” povedal pre TASR na dneÅ¡nom stretnutí s médiami riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

dez vs

Diskusia je uzavretá.