ART FILM FEST: Scenáristovi Ondrejovi Å ulajovi sa splnil detský sen | Môj názor

26 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

ART FILM FEST: Scenáristovi Ondrejovi Šulajovi sa splnil detský sen

Trenčianske Teplice 26. júna (TASR) – Na piatkovom (27. 6.) záverečnom ceremoniáli Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach si prevezme prestížne ocenenie Zlatá kamera jeden z najvýznamnejších slovenských scenáristov Ondrej Šulaj. Svoj prvý celovečerný film natáča ako režisér paradoxne v čase, keď prevezme ocenenie za celoživotné dielo.
StaÅ¥ sa scenáristom bolo jeho snom odmalička. Vyrastal v dedinke v horách, kde bolo päť domov, žiadny obchod, tobôž nie kino. “Bolo mi ľúto, keď spolužiaci v škole rozprávali o filmoch v kine, ja som túto možnosÅ¥ nemal. Ako 11-ročný som objavil časopis Film a doba, odvtedy som si ho kupoval. Mnohému som nerozumel, nezaujala ma ani tak práca režisérov a kameramanov, ale práca scenáristov, sníval som o nej odmalička,” spomína na splnený detský sen Å ulaj.
Na VÅ MU sa síce hneď po maturite nedostal, skončil vÅ¡ak na Kolibe, a to v čase, keď nastupovala generácia skvelých režisérov, ako Jakubisko či Hanák. “Bol som v zákulisí strihu, bol to pre mňa ohromný zážitok a skvelá Å¡kola,” skonÅ¡tatoval Å ulaj s tým, že po dvoch rokoch od maturity sa predsa len na VÅ MU dostal.
Ako dodal, po scenáristickom debute v roku 1981 sa vracia k Ladislavovi Ballekovi aj ako debutujúci režisér celovečerného filmu. Ballekova novela Agáty sa stala predlohou jeho filmu Agáva. Obsadil ho takými osobnosÅ¥ami ako Milan Lasica, Milan Kňažko, Attila Mokos, KateÅ™ina Å afaříková a ďalšími.”Máme za sebou prvých desaÅ¥ filmovacích dní z asi 40. Točili sme v exteriéroch na juhu Slovenska, v dolnom povodí Hrona. Dúfam, že na jeseň budeme pokračovaÅ¥ a že film dokončím,” povedal Å ulaj.
Na margo prestížneho ocenenia Zlatá kamera skonÅ¡tatoval, že ho teší, no bolo pre neho nečakané. “Som prekvapený, že dostanem cenu. Scenáristi bývajú väčšinou pri filmových oceneniach skôr v pozadí, ceny berú najmä režiséri,” uzavrel scenárista s tým, že Art Film Fest má rád pre jeho atmosféru a aj so svojimi Å¡tudentmi naň chodí prakticky od jeho vzniku.
Ondrej Šulaj sa narodil v roku 1949 vo Vígľaši a patrí k tým, ktorí po zániku Koliby, keď slovenský film prakticky prestal existovať, udržiavali kontinuitu slovenskej filmovej tvorby. Vyštudoval filmovú a televíznu dramaturgiu a scenáristiku na VŠMU, ako dramaturg, scenárista, autor i režisér sa venoval divadlu na Novej scéne v Bratislave i v divadle SNP v Martine. Pôsobil ako pedagóg, prodekan i dekan na VŠMU, od roku 2003 do roku 2011 bol rektorom VŠMU. V súčasnosti je prezidentom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.
Scenáristicky debutoval v roku 1981 filmom Pomocník, nasledovali scenáre k filmom Pavilón Å¡eliem (1982), Tichá radosÅ¥ (1985), Å tek (1987), Správca skanzenu (1988). Následne bol scenáristom filmov režiséra Martina Å ulíka Neha, VÅ¡etko čo mám rád a spoluscenáristom snímok Záhrada, Orbis Pictus, poviedky Obrázky z výletu z filmu Praha očima… Za scenár k filmu Juraja Nvotu Muzika získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videozáznam.

pok pop

Diskusia je uzavretá.