FILM: Tretí semester Filmového kabinetu ukončí Neha | Môj názor

26 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

FILM: Tretí semester Filmového kabinetu ukončí Neha

Bratislava 26. júna (TASR) – V bratislavskom Kine Lumiére dnes končí svoj tretí semester vzdelávací a prehľadový cyklus o dejinách kinematografie Filmový kabinet. Záverečná prednáška cyklu spojená s projekciou je na tému Martin Å ulík a pozorovateľ. “Projekcia je otvorená pre verejnosÅ¥ a svoj debut Neha z roku 1991 na nej uvedie režisér Martin Å ulík osobne,” TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).
Ako ďalej uviedla, tretí semester Filmového kabinetu sa začal vo februári prednáškou o francúzskej novej vlne. Frekventantom priblížil obdobie od konca 50. do prvej polovice 90. rokov minulého storočia. Medzi prednáškami figurovali témy československá nová vlna, taliansky neorealizmus, nemecká kinematografia, dielo Andreja Tarkovského či Wima Wendersa, ďalej tzv. nový Hollywood a americký nezávislý film. Spolu sa premietlo deväť filmov, medzi nimi nechýbali snímky Na konci s dychom (1960) Jeana-Luca Godarda, Posledné tango v Paríži (1972) Bernarda Bertolucciho, Tarkovského Fitzcarraldo (1982) či film Mŕtvy muž (1995) Jima Jarmuscha. Semester desiatich prednášok uzavrie debutový film Martina Šulíka Neha, ktorý vstúpil do kinematografie ako najúspešnejší slovenský režisér 90. rokov.
Å ulík nakrútil Nehu päť rokov po absolvovaní réžie na VÅ MU. Komorný príbeh mladého Å imona napísal spolu so scenáristom Ondrejom Å ulajom. Po prvý raz spolupracoval s kameramanom Martinom Å trbom a architektom a výtvarníkom FrantiÅ¡kom Liptákom. Autorom hudby bol skladateľ Vladimír Godár, s ktorým Å ulík spolupracoval v roku 1986 už na absolventskom filme Staccato. Martin Å ulík sa na projekcii filmu Neha i diskusie po ňom osobne zúčastní. “ÚspeÅ¡ní frekventanti Filmového kabinetu si na tomto stretnutí zároveň prevezmú oficiálne diplomy SFÚ o absolvovaní kurzu,” doplnila Nôtová a zdôraznila, že vÅ¡etky tri semestre Filmového kabinetu sa stretli s veľkým záujmom zo strany verejnosti. “Ich kapacita 87 účastníkov na každý semester bola naplnená a vÅ¡etky tri boli vypredané.”
Na jeseň pripravili organizátori pre záujemcov Å¡peciálny Filmový kabinet Plus. “Predstaví tzv. autoreferenčné filmy, ktoré vo svojom obsahu reflektujú médium filmu v najrôznejších podobách. Zameriavajú sa na proces vzniku filmu a umeleckej tvorby, i na jeho technické a remeselné aspekty,” dodala Nôtová s tým, že od januára 2015 sa Filmový kabinet opäť vráti na začiatok dejín kinematografie a bude otvorený pre nových záujemcov.

han pop

Diskusia je uzavretá.