OSN podporila vojenský zásah Iraku proti militantom | Môj názor

25 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

OSN podporila vojenský zásah Iraku proti militantom

New York 25. júna (TASR) – Organizácia Spojených národov (OSN) dnes nezvyčajne podporila vojenský zásah vládnych síl v Iraku s odôvodnením, že postup islamistických militantov na severe a východe krajiny možno zastaviÅ¥ len vojensky. Úspech takejto operácie bude vÅ¡ak podľa OSN závisieÅ¥ od Å¡irokého politického konsenzu, napísala agentúra Reuters.
Zástupca OSN v Iraku Nikolaj Mladenov uviedol, že ropné rezervy Iraku sú zatiaľ v bezpečí, ale počet obetí najnovšieho násilia podľa neho stúpol od utorka z približne 1000 mŕtvych na viac ako 1300.
Mladenov sa k situácii v Iraku vyslovil v čase, keď sunnitskí militanti zaútočili na jednu z najväčších vojenských základní v krajine.
“Proti tej súčasti (irackej) krízy, ktorou je postup organizácie Islamský Å¡tát v Iraku a Levante (ISIL), treba zakročiÅ¥ vojensky,” povedal Mladenov reportérom v sídle OSN v New Yorku prostredníctvom videomosta z Bagdadu. Varoval vÅ¡ak, že čisto vojenské rieÅ¡enia krízy nebudú postačujúce.
Podľa Mladenova musí dôjsť k zlepšeniu politickej spolupráce medzi Kurdmi a vládou v Bagdade. Vojenské riešenia musia byť zároveň založené na pláne vedenom Irakom a musia byť odrazom celonárodného konsenzu.
“Hrozba, ktorú predstavuje ISIL, má dopad na každú komunitu v Iraku,” zdôraznil Mladenov s odkazom na predchádzajúce výzvy OSN na vytvorenie inkluzívnej vlády.
Mladenov taktiež vyzval susedné štáty Iraku, aby plnili rezolúciu OSN zakazujúcu financovanie al-Káidy a ISIL.
“Pokiaľ ide o financovanie, podľa prísunu vozidiel a zbraní sa zdá, že táto organizácia má celkom dobré finančné krytie,” poznamenal Mladenov a dodal, že ISIL má rozličné zdroje financovania a zásobovania. Niektoré podľa neho pochádzajú zo Sýrie, ktorá sa zmieta v občianskej vojne, iné z vyberania výpalného v Iraku. Len vylúpením centrálnej banky v Mosule získal ISIL 400-500 miliónov dolárov.
Pokiaľ ide o hrozbu, ktorú ISIL predstavuje pre irackú metropolu Bagdad, zašiel Mladenov ďalej ako zvyčajne a uviedol, že postup islamistov sa zastavil.
1 luk cve

Diskusia je uzavretá.