TATRY: Uplynulo 35 rokov od najväčšej tragédie leteckého záchranárstva | Môj názor

25 Jún 2014 ~ Komentáre sú deaktivované

TATRY: Uplynulo 35 rokov od najväčšej tragédie leteckého záchranárstva

Vysoké Tatry 25. júna (TASR) – Dnes je to presne 35 rokov, čo si horskí záchranári pripomínajú najväčšiu tragédiu v histórii leteckého záchranárstva vo Vysokých Tatrách. Nehoda si vtedy vyžiadala sedem ľudských životov.
Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v pondelok 25. júna 1979 popoludní dispečing vtedy ešte Horskej služby prijal žiadosť o pomoc na zásah v oblasti Bystrého sedla v Mlynickej doline, kde nemecká turistka spadla na snehovom poli a poranila si nohu. Záchranári na vrtuľníku ministerstva vnútra Mi-8 po prílete však zranenú ženu na ohlásenom mieste nenašli. Pilot sa preto rozhodol vysadiť skupinu záchranárov, ktorí mali turistku nájsť a ošetriť.
Na konci Mlynickej doliny však vrtuľník narazil spodnou časťou do skál, nasledoval pád a výbuch. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr, 2. júla 1979, zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák.
S ťažkými zraneniami pád vrtuľníka prežili druhý pilot Svätopluk Nič a záchranár Horskej služby Ladislav Janiga. Nehoda na dlhé obdobie prerušila leteckú záchrannú činnosť vo vysokohorskom prostredí.

aan gl

Diskusia je uzavretá.